Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , akwarium 240 litrów, obsada jaka mam to 12 yellow (3 cm ). co mogę dobrać do maluchów zeby nie były samotne : ) . Od pewnego kolegi z forum mam propozycje 2 gatunków do wpuszczenia, ale chciałbym dowiedzieć się jeszcze z innych źródeł. Co myślicie o tym pyszczaki . Pyszczak - Pseudotropheus elong. Mpanga . Czytam o tym gatunku i jest to podobno bardzo agresywna rybka. chciałbym mieć jak naj mniej agresywne rybki , zebybpasowały do pyszczaka yellow. Jestem początkującym akwarystą.

Edytowane przez oldskool
Opublikowano

Z agresywnością i pyszczaków to różnie bywa i wszystko zależy na jak charakterne ryby trafisz... Ja bym śmiało połączył w jednym akwarium yellowa i mphangę ...

• Lubię to 1
Opublikowano

Miałem Mphangę u siebie. Mphanga jak większość pielęgnic Malawi ma w sobie agresję wewnątrz gatunkową i tu bardziej bym upatrywał jej agresywności. 

Plusem Mphangi jest to, że nie jest zbyt mocno terytorialna, przez co nie będzie wkurzała ryb, które mają większe parcie na terytorium. Kolejnym plusem jest to, że jeżeli zajmuje terytorium to bardzo małe i dzięki temu drugi samiec w odległości kilkunastu centymetrów może też zająć drugie terytorium. Właśnie takie zachowania widziałem w swoim akwarium. Jeśli jeden z samców podpłynoł zbyt blisko to jedynie poskakali do siebie jak koguty nawet nie łapiąc się za pyski. Jeśli samce są w pełni wybarwione to są przepiękne, samice też są bardzo ładne. Do zbiornika 240 l jak najbardziej się nadają. 

• Lubię to 2
Opublikowano

U mnie Mphangi pływają w 240l razem z Interruptusami i przesadnej agresji nie widzę. Alpha ma swoje terytorium zaraz obok alfy Interruptusa i kiedy się czasami biorą za łby to z reguły wygrywa Mphanga ale kiedy dwie najstarsze samice Interruptusa inkubują koło rewiru Mphangi to przeganiają go jak chcą. :D W baniaku jes też młody beta, siedzi po drugiej stronie a alfa go totalnie olewa. 

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, oldskool napisał:

Mam teraz 12 yellow maluchy, moge dodać pyszczak rdzawy , oraz mpanga ?

Możesz. Rdzawy ogólnie spokojny. A może zastanów się nad Cynotilapia aurifrons. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, oldskool napisał:

Mam teraz 12 yellow maluchy, moge dodać pyszczak rdzawy , oraz mpanga ?

Moją poradę otrzymałeś,a mimo to dalej pytasz ;) 

Ale dobrze,bo koledzy potwierdzą że moja propozycja obsady sprawdzi się w Twoim litrażu.

Edytowane przez egon44