Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pojawił się u mnie problem z awaryjnością jednego z filtrów. Jest to najlepszy czas, żeby podpytać doświadczonych, co polecacie. Przeczytałem wiele wątków na forum, jednak jest tyle możliwości, że aż się gubię, dlatego chciałbym poruszyć konkretnie mój przypadek. Aktualnie posiadam Eheim'a Proffesionel 3 2075, który działa jako mechanik i Tetra EX1200, który działa jako biolog. Myślę o tym, żeby przerzucić Eheima na biologa, a coś wydajniejszego zakupić pod mechaniczną filtracje. Akwarium tak jak w temacie jest o wymiarach 200x50x60. Nie posiadam żadnych prefiltrów, cyrkulatorów itd. Obsada akwa aktualnie to ok. 10szt Saulosi ale mam nadzieję, że już w najbliższym okresie jak ogarnę filtrację zmienię to na 3 gatunki po ok. 10szt młodych - w późniejszym okresie zostawie po jednym haremie z gatunku. Bardzo prosiłbym o pomoc w odpowiednim doborze sprzętu, który zaspokoi potrzeby mojego zbiornika. 

Opublikowano

Witam,

W takim akwarium konieczna jest pompa cyrkulacyjna z dwóch podstawowych względów:

1) właściwe napowietrzenie zbiornika poprzez ruchy tafli wody,

2) ujednolicenie w całum zbiorniku parametrów wody.

Filtry kubełkow nigdy nie będą dobrymi filtrami mechanicznymi.

Proponuję dwa filtry narurowe połączone równolegle jako mechaniki przed filtrami kubełkowymi. Pytanie jest tylko czy nie będą stwarzały zbyt dużego oporu na ssaniu filtrów.

Pozdrawiam

Mirek

Opublikowano (edytowane)

Albo: "... Uniwersalny filtr kasetowy narożny wiszący nad piaskiem do akwarium od 240l do 1000l ..."

😎 Z dwóch podstawowych względów:

1) właściwe napowietrzenie zbiornika poprzez ruchy tafli wody,

2) ujednolicenie w całym zbiorniku parametrów wody.

Konkretyzując podpowiedź pod konkretnie Twój przypadek, zobacz podobny zbiornik (jeden z moich faworytów) na kasecie:

Można i podpatrzeć (lub podpytać) Jarka i jego sposób na kasetę w 1050l :

Każda z opcji (narurowiec lub kaseciak) jest dobra opcją. Sam jednak musisz przeanalizować plusy dodatnie i "plusy ujemne" każdego z nich.

Sam jakiś czas temu zbudowałem kasetę po tym, jak uszczelka w ehime 2228 zaczęła przepuszczać wodę i część parkietu zamieniała mi się w mini łódeczki (brrrrr). Koszt to ok. podwójna kwota, jaką musiałbym wydać na nową uszczelkę. Kaseta zbudowana jest na pompie Atmana AT-306 a baniak to standardowe 375 l (150x50x50).

Pzdr. Rysiek.

Edytowane przez rysib