Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

W szoku byłem jak słabo sika Hydor Pico 1150 (1120l/h wg producenta) w porównaniu do chińskiej pompki z Aliexpress za 25pln EB-303 (600l/h wg producenta). Generalnie Hydor sika z dwa razy słabiej niż ten chińczyk. Reszta (gabaryty, prądożerność, głośność itd) są porównywalne.

Aż filmik nagrałem:

Opublikowano (edytowane)

Zainteresowałem się i zobaczyłem Twój filmik, bo również mam tego Hydorka.
Również jestem bardzo sceptyczny co do tego co podają producenci, ale wybacz, to porównanie jest nie fair i trochę bez sensu.
Po pierwsze chińczyka rozkręciłeś na maksa, a nie wiem czy wiesz ale ten Hydor też ma regulację przepływu.
Obracasz tę bordową klapkę tłumiącą przepływ. U ciepie jest jakaś pozycja z przytłumionym przepływem widać to np. w 21sek. filmu.
Po drugie chińczyk ma moc o ponad 42% większą!
Po trzecie i najważniejsze, porównywanie który siknie wyżej nie ma nic wspólnego z porównywaniem przepływu w L/min.
(jest wręcz odwrotnie, przy mniejszym otworze wylotowym spada ciśnienie i przepływ)
Jeśli chcesz to rzetelnie zrobić to weź choćby butelkę i to zmierz.

Edytowane przez troad
  • Lubię to 1
Opublikowano

A wcale nie bo potem w 1:03 rozkręcam również Hydora na maksa :)

Litry na godzinę mogę policzyć, ale filmik właśnie był po to, żeby pokazać różnicę w siku. Mogę to zrobić na 1000 różnych sposobów - podłączać węże 16/22 i cieńsze i grubsze i pare innych rzeczy, ale różnica jest widoczna gołym okiem i okiem kamery w telefonie :)

Opublikowano
8 minut temu, Loobo napisał:

Mogę to zrobić na 1000 różnych sposobów - podłączać węże 16/22 i cieńsze i grubsze i pare innych rzeczy, ale różnica jest widoczna gołym okiem i okiem kamery w telefonie :)

Możesz i na 1001 ale nie ma to żadnego sensu :(.

Opublikowano

W ten sposób ogólniając możesz pisać że każde porównanie sprzętu akwarystycznego nie ma sensu.

Moim zdaniem porównanie sprzętu o tych samych kategoriach zawsze ma sens. Tym bardziej dzielenie się nimi z innymi użytkownikami takiego sprzętu.

Opublikowano
14 minut temu, Loobo napisał:

Moim zdaniem porównanie sprzętu o tych samych kategoriach zawsze ma sens. Tym bardziej dzielenie się nimi z innymi użytkownikami takiego sprzętu.

Pelna zgoda, pod warunkiem że porównanie jest robione rzetelnie. Porównywanie tzw. siku na oko/oko kamery jak to piszesz, nie ma sensu. Pompa jest wydajniejsza jeśli przerzuca więcej wody w czasie i takie jest jej zadanie. No i pamiętaj porównujesz Hydorka z pompą o prawie 43% większej mocy.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Przecież rzeczywistej mocy nie mierzę (nie mam czym akurat), a jak widać to co producenci piszą na labelkach ma się nijak do rzeczywistości. Skąd wiesz, że tam jest 43% różnicy?

Czepiasz się jak pijany płotu, a to nie był test na pomiar wydajności, tylko na naoczną różnicę siku pomp (a to każdy jest w stanie zobaczyć, bo jest gigantyczna).

Nie wyszło Ci przyczepienie się do tego, że Hydor był stłumiony (a nie był) i szukasz dziury w całym.

Edytowane przez Loobo
Opublikowano

Zauważ, że z Hydora leci pełną "rurą", a z chińczyka sika bokiem po ściankach dlatego sika wyżej. Podobnie sciska się koniec węża żeby woda dalej i szybciej leciała, ale to nie ma nic wspólnego z wydajnością

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
15 minut temu, Loobo napisał:

Skąd wiesz, że tam jest 43% różnicy?

Bo o tyle 10 jest większe od 7.

17 minut temu, Loobo napisał:

Czepiasz się jak pijany płotu, a to nie był test na pomiar wydajności, tylko na naoczną różnicę siku pomp (a to każdy jest w stanie zobaczyć, bo jest gigantyczna).

W pompie nie chodzi o to aby prędkość wylotowa wody była duża, (ten tzw. sik bo to możesz sobie zrobić zakładając jakąś dyszę), ale żeby wydajnie przerzucała wodę.

21 minut temu, Loobo napisał:

Nie wyszło Ci przyczepienie się do tego, że Hydor był stłumiony (a nie był) i szukasz dziury w całym.

Racja nie zauważałem tego w filmie więc przepraszam, obie pompy były odkręcone na maksa.

@Loobo chwała Ci za to że robisz porównanie i filmy, zareagowałem ponieważ większość ludzi po Twoim filmie uzna że chińczyk jest dużo wydajniejszy.
Być może tak jest, ale to trzeba zmierzyć.
Nie chciałem Cię wcale wkurzyć. Już się więcej nie czepiam i nie szukam dziury ;).

Opublikowano
38 minut temu, Loobo napisał:

Panowie..osobiste wycieczki  proszę odłożyć na bok. Więcej nie będę prosić. Albo trzymamy się merytorycznej dyskusji albo nie dyskutujemy.