Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W drodze do mnie jest wewnętrzny Kaskada 2000 Aqua szut ( pompa do oczek wodnych 2000L/h) i do tego planuję Aquael Unimax 700 lub Eheim 2228. Co wy na to, drodzy klubowicze ? Przemawia do mnie ten eheim, ale nie wiem, czy on wystarczy do 500L, z około 30 pysiami ?

Opublikowano

myślałem o podobnym eheimie do mojej przyszłej 500tko-700tki i stwierdziłem że fajne są, ale ja wolę duże!!! i wybrałem FX-5 :twisted:

co 20l w koszyczkach to 20l, a nie 7 :twisted:

ale widzę że celujesz w granicach 500zł, więc nie wiem czy nie pomyślał bym o dwóch ~250-300zł zawsze to większe złoże, i więcej możliwości, a z czasem jak ryby będą rosły, to i ceramiki będziesz mógł dokupować i nie będzie to jednorazowo aż takie obciążenie...

Opublikowano

no bardzo ładny makok ten fx5 tylko powiedz mi jak zamierzasz wykorzystać jego max. możliwości??? jakie wypełnienie sobie zasponsorujesz??? keramzyt i grys z beczki :lol:

Opublikowano

Zrobiłbym jak makok , przy filtracji biologicznej ważna jest pojemność i ilość wypełnienia. Pomysł , aby zamiast jednego zewnętrznego zafundować sobie dwa to najlepsze rozwiązanie pod słońcem :lol::lol::lol: .

1. Umieszczając filtry wraz z rurami ssącymi po przeciwnych stronach zbiornika unikamy stref martwych, gdzie zbierają się odchody itp.

2. Czyszczenie filtrów przeprowadzamy na przemian , co pozwala zachować równowagę biologiczną w zbiorniku i szybki start wyczyszczonego kubełka.

3. Możemy tak ustawić rury wylotowe że zrobią nam niezły ruch wody w zbiorniku a co za tym idzie pożądne napowietrzanie.

Mam u siebie takie rozwiązanie i spisuje się znakomicie. Dlatego polecam wszystkim.

Opublikowano

zgadzam się z przedmówcami, sam w planach mam obsługiwać 500l fluvalem 205 +jbl500/fluvalem 305 (jeszcze się nie zdecydowałem :/) poza wszystkim jak Ci padnie jeden filtr to drugi bedzie działał i akwa szlag nie trafi

Opublikowano
no bardzo ładny makok ten fx5 tylko powiedz mi jak zamierzasz wykorzystać jego max. możliwości??? jakie wypełnienie sobie zasponsorujesz??? keramzyt i grys z beczki :lol:

Mało "Wam" tych osobistych wycieczek ?

Jeżeli lubisz docińki to ślij na priv bo mi zal tyłek ściska że tracę czas na żenujace docinki poniżej poziomu jaki występuje na tym forum.

Opublikowano

Mało "Wam" tych osobistych wycieczek ?

Jeżeli lubisz docińki to ślij na priv bo mi zal tyłek ściska że tracę czas na żenujace docinki poniżej poziomu jaki występuje na tym forum.

Dzięki Yaro, już myślałem że ostrzeżenie go trochę uspokoi, ale nie... dobrze że w nocy nie chciało mi się pisać... przynajmniej nie dałem się sprowokować, tymi płytkimi zaczepkami. :P

Opublikowano

Tak trzymaj.... podobnie robi sie z "ludzmi" na cb ktorzy wydaja rozne dziwne odglosy. Ignoruj.

Opublikowano
myślałem o podobnym eheimie do mojej przyszłej 500tko-700tki i stwierdziłem że fajne są, ale ja wolę duże!!! i wybrałem FX-5 :twisted:

co 20l w koszyczkach to 20l, a nie 7 :twisted:

Makok , a powiedz mi gdzie Ty widziałeś , że do tego Fluvala wchodzi 20l. wkładu?

Przyjrzyj się opisowi filtra:)))

Specyfikacja:

Przeznaczone do akwariów do: 1500 litrów

Wydajność pompy: 3500 l/h

Powierzchnia filtracji mechanicznej (gąbka): 2100 cm2

Objętość biologicznych materiałów filtracyjnych: 5,9 l

Wewnętrzna pojemność filtra: 20 l

Przepływ wody przez filtr*: 2300 l/h

Maksymalna wysokość wynoszenia filtrowanej wody: 3,3 m

Moc przy 230-240V/50Hz: 48W

Uwaga: przepływ mierzono przy rurach zasysającej i wylewowej o tej samej długości oraz bez wkładów filtracyjnych

Tak więc :twisted::twisted:

Opublikowano

Stawiam to na karb przemeczenia, ewentualnie troski o nieobecna towarzyszke niedoli. :) Makooooook obudz sie !!!! albo odkochaj :lol: