Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurczę prawda hehe. A więc po kolei . ten prefiks ( połówka ), idzie na dół czy do góry .co idzie pierwsze to co w wodzie, czy to co na stole . w wodzie mam gąbki , na stole nie mam do tego nic . wiec mam co kupić do pustej połówki watę.

15475850276817651189577558843632.jpg

15475850826761767057036842984784.jpg

Opublikowano

teraz czas na drugie moje wątpliwości , dokupić ten falowniki Cyrkulator Aquael Reef 4000 czy drugi filtr wewnętrzny ? Ja mam aquael 1005, więc jest za słaby . Czy mieć to i to.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, oldskool napisał:

dokupić ten falowniki Cyrkulator Aquael Reef 4000 czy drugi filtr wewnętrzny ?

Moja rada jest taka: kup jako filtr  wewnętrzny ( mechaniczny) Aquael 2000 ( nie myl z Aquael 2000 turbo). Czyli jest to sama pompa. Do tego daj gąbkę jak na zdjęciu  w linku poniżej ( kształt obojętny). Ewentualnie  zamiast gąbki dokup  jeszcze jeden prefiltr Eheim. Cyrkulatora póki co nie kupuj . Możesz wykorzystać  pompę 1000 co masz ( też tak kiedyś miałem).

https://www.google.pl/search?q=gąbka+akwarystyczna&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj3tP7Q5fDfAhXrkIsKHX2PAKMQ_AUIDigB&biw=1296&bih=675#imgrc=RiP7GDwhk9oTwM:

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No wg mnie też ten napowietrzacz ci mocno ogranicza przepływ. Zdejmij go i puść na taflę wody.

Jeśli możesz, przełóż w drugi róg ustrojstwo, żeby tak w oczy nie kuło. 

Dołóż drgą część filtra, jak koledzy mówili i wtedy niech pochodzi kilka dni - zobaczysz, czy lepiej zbiera syf.

Dopiero wtedy zdecydujesz, czy potrzebujesz jeszcze dodatkowej cyrkulacji, czy mocniejszego filtra.

Jeśli masz miejsce i zamożny porflel, może w ogóle sobie to zmienisz na kubełek i będziesz miał z głowy czyszczenie. Taki kubeł to niektórzy raz na miesiąc-dwa otwierają.

Przy dobrej cyrkulacji, to jak masz wydajny kubeł, to nawet kup nie ma w akwarium i tylko wodę ściągasz przy podmianach, nie gmerając nawet w piasku.

Widzę, że grzałka na stole, a nie w baniaku, więc też możesz wrzucić i dać ekonomicznie 26 stopni lub mniej ekonomicznie 28, chyba że koledzy mają lepsze sugestie.

Przede wszystkim się nie spiesz, wszystko rób sobie małymi kroczkami i obserwuj.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
7 godzin temu, oldskool napisał:

Pytanie o watę, co jaki czas mam ja wymieniać

Wystarczy pewnie jak wymienisz co drugi tydzień ( u mnie to zdaje egzamin) . W tygodniu w którym nie wymieniasz - wypłucz.

7 godzin temu, oldskool napisał:

Tak.

2 godziny temu, krystiann napisał:

dyfuzor który kolega ma zamontowany na końcu wypływki w akwa ma przepływu raptem 600l więc wydaje się że w tym momencie ogranicza mu wydajność filtra,,zgadza się

Zgada się. Krystian..stosuj się do zasad pisowni. Czyli zaczynaj z duzżej litery a kończ kropką.

Opublikowano

To może i ja napiszę jakbym zrobił na Twoim miejscu.

Jeżeli obecnie nie chcesz wydawać pieniędzy na nowy sprzęt to możesz:

- zamontuj tego Aquaela po prawej stronie (tam gdzie masz zasys biologa) a do niego dwa moduły Eheima, które masz - do środka wata; Według mnie to jeżeli myślisz o wewnętrznym mechaniku nie obędzie się bez zmiany na coś mocniejszego np. model 2000 i do tego prefiltry Eheima;

- nad tym Aquaelem zamontuj cyrkulator aby zmocnić cyrkulację wody wzdłuż tylnej szyby;

- za roślinami z lewej strony zamontuj zasys biologa z oryginalnym sitkiem na wlocie i albo zakup drugi moduł Eheima albo na razie gąbkę tudzież owiń go watą a tą przymocuj za pomocą gumki recepturki;

- wylot również po lewej stronie tuż nad taflą wody - bez dyfuzora napowietrzającego;

Jeżeli chodzi o przyssawki Aquaela to tak jak radzi Andrzej na chwilę do wrzątku i na jakiś czas będą trzymać. Możesz zrobić tak jak ja czyli po prostu zestaw Aquaela z prefiltrami opieraj o dno a przyssawki podtrzymują aby filtr się nie przewrócił.