Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Zakładam swoje pierwsze akwarium typu Malawi (wcześniej posiadałem przez 4 miesiące akwarium 112l). Chciałbym aby wszystko było dopilnowane, a nie chciałbym o czymś zapomnieć, bądź robię coś źle, także liczę jeszcze na waszą pomoc. 

Litraż zbiornika to 200l, profilowane,

Filtr biologiczny to koszyki od Multikanii 800 z pompą Unipomp 1500. Jako wkład na początek sama ceramika aquaela, po cyklu azotowym dodam Phosguard i Purigen po 100ml. Przed biologiem w obiegu mechanik z HW-602A,

Kamienie Serpentynit 35kg, piasek kwarcowy o gradacji do 1.2mm,

Grzałka Aquael Gold 300W,

Napowietrzacz Oxyboost 300. 

Z obsady będę chciał yellow i coś dobrać, aby mieć max 2 gatunki.

Czy potrzebne jest to ustrojstwo do nalewania wody czy śmiało mogę bez tego, nie mam jakoś pomysłu, aby zrobić coś takiego za w miarę niskie pieniądze :)Coś jeszcze dokupić? Jakie warto zakupić testy kropelkowe, aby nie kupować całego zestawu? Może jakieś rady? 

Pozdrawiam, 

Żółtodziub :)

Opublikowano

Witam na naszym forum . Mam nadzieje , że znajdziesz tu wszystko czego szukasz czyli wszelką pomoc! Widzę , ze jestes merytorycznie dobrze przygotowany do startu:)

4 minuty temu, Salucik napisał:

Napowietrzacz zbędny.

5 minut temu, Salucik napisał:

Z obsady będę chciał yellow i coś dobrać, aby mieć max 2 gatunki.

Obsadę ustal w dziale OBSADA.

5 minut temu, Salucik napisał:

Czy potrzebne jest to ustrojstwo do nalewania wody czy śmiało mogę bez tego,

Jest wygodne bo nie musisz odstawać wody ani "wiaderkować" Tanie elementy kupisz w OBI ..no mozże poza korpusem

Filtracje masz przemyślaną ale pewnie koledzy Ci podpowiedzą jeszcze inne rozwiązania. A co z tłem?

9 minut temu, Salucik napisał:

Jakie warto zakupić testy kropelkowe, aby nie kupować całego zestawu? Może jakieś rady? 

Wystarczą pH w zakresie 7.4 - 9.0 , NO2 , NO3  kropelki JBL oraz ewentualnie przy starcie KH GH mogą być Zoolek ale też kropelki.

• Lubię to 1
Opublikowano

Grzała 300W to za duzo na taki zbiornik jeśli nie zostawiasz mieszkania nieogrzewanego przez długi czas. 150W wystarczy.

Co do testów to zagadaj z lokalnym zoologiem czy badają próbki wody. Jeśli tak to na codzień wystarczy ci wysoki zakres pH i NO3, reszta zbędna. 

Po co chcesz dodawać Phosguard w ciemno? To nie solniczka... PO4 jest potrzebne glonom, przerobią całość jeśli tylko nie będziesz karmić ryb łopatą.

Opublikowano (edytowane)

4 minuty temu, hilux napisał:

Po co chcesz dodawać Phosguard w ciemno? To nie solniczka... PO4 jest potrzebne glonom, przerobią całość jeśli tylko nie będziesz karmić ryb łopatą.

Czytałem i oglądałem troszkę o zakładaniu Malawi, spotkałem się z opiniami, że warto dodać Phosguard. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Ale po co? :mellow: 

EDIT: Mam Phosguard w domu, bo jest potrzebny do morszczaka. Nigdy go nie pakowałem do Malawi bo, uwaga, nigdy nie był potrzebny. 

Edytowane przez hilux
Opublikowano
8 minut temu, hilux napisał:

EDIT: Mam Phosguard w domu, bo jest potrzebny do morszczaka. Nigdy go nie pakowałem do Malawi bo, uwaga, nigdy nie był potrzebny

Okej, dziękuję. Dlatego stworzyłem ten temat, ponieważ pierwszy raz zakładam akwarium tak z porządnego zdarzenia i nie chce zrobić coś źle. Od dłuższego czasu zabieram się za to, lecz pierwsze wolałem poczytać i zapytać się ludzi z doświadczeniem, aby nie robić krzywdy, a rybkom żyło się dobrze :)

Opublikowano

Witaj na forum!

3 godziny temu, Salucik napisał:

Filtr biologiczny to koszyki od Multikanii 800

Multikani czy Midikani?

Kamienie Serpentynit 35kg, piasek kwarcowy o gradacji do 1.2mm,

Kamieni moim zdaniem za mało.

W tym samym litrażu mam około 70-80 kg serpentynitu.

Piasek wybieraj gradacji 0.8-1.2mm. Mniejszej gradacji piasek może pylić.

Grzałka Aquael Gold 300W,

Grzałka ok.

Napowietrzacz zbędny.Wystarczy ruch taflą wody.

Czy potrzebne jest to ustrojstwo do nalewania wody czy śmiało mogę bez tego, nie mam jakoś pomysłu, aby zrobić coś takiego za w miarę niskie pieniądze :)

Wiesz wypada posiadać ustrojstwo z węglem(Jakie ma właściwości węgiel chyba wiesz?),bo możesz w ten sposób lać wodę do zbiornika bezpośrednio z kranu,a nigdy nie wiadomo co wodociągi do niej dodadzą w celu jej odkażenia.

Opublikowano
15 godzin temu, egon44 napisał:

Multikani czy Midikani?

Multikani :)

A co położyć w akwarium na dnie, żeby kamienie nie uszkodziły akwarium? Czytałem artykuły, że styropian, ale są też przeciwnicy tego rozwiązania. Co polecicie? 

Opublikowano
1 minutę temu, Salucik napisał:

A co położyć w akwarium na dnie, żeby kamienie nie uszkodziły akwarium? Czytałem artykuły, że styropian, ale są też przeciwnicy tego rozwiązania. Co polecicie? 

Do styropianu ryby się dokopują , gryzą go i potem pływają kulki w akwa. Połóż 3mm szare spienione PCV.

• Lubię to 1