Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam już nie wiem 😁 tego jbl e1902 mogę mieć za 150£,  aguael turbo 2000 z prefiltrem eheima za jakieś 60£  ale nie o kasę się rozchodzi. Chciałbym mieć wodę kryształ.. przy aquaelu woda zostaje w akwarium + co tygodniowe czyszczenie z kolei przy kuble ryzyko zalania i weź tu bądź mądry 😂

Opublikowano

Może zacznij od uważnego czytania tego co piszemy. Sam Aquael prawdopodobnie nie wystarczy to jedno. Druga sprawa dlaczego nie chcesz skorzystać z tego co proponowałam ? Zostawiasz filtr który już masz i dokładasz Aquaela z prefiltrem Eheima. Mając kubeł także nie unikniesz cotygodniowego czyszczenia prefiltra. Do tego oba filtry wewnętrzne łatwo schowasz np. za płytką z łupka w narożniku akwarium.

Ryzyko zalania jest nawet wtedy, gdy teoretycznie woda nie opuszcza akwarium podczas przechodzenia przez filtry. ;)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Czytam uważnie tylko nie dopisałem, sorki 😊 chodziło mi o Twoją propozycję aquael z prefiltrem jako mechanik a mój juwel jako biolog

Z drugiej strony ten kubeł jest w okazyjnej cenie 

Edytowane przez Karol1
Opublikowano

Możesz dać ten kubeł ( czy wystarczy tego nikt nie wie, wyjdzie w praktyce) i zostawić filtr , który masz w razie W. Z tym,że do JBL potrzebny będzie prefiltr.

Opublikowano

A prefiltr do kubła może być również ten eheim wewnętrzny czy musi być zewnętrzny ? Bo jeśli zewnętrzny to znowu problem z miejscem będzie🙈

Opublikowano

Wymiary prefiltra eheim znalazłem, dzięki ale wymiarów rurki jbl niestety nie, nawet w instrukcji niema.

A tutaj na zdjęciu ciekawy opis.. czyli w rzeczywistości ten filtr powinien mieć 1100l/h z mediami, zaraz się okaże że najlepszym wyborem będzie aguael 2000 turbo jako mechanik zaraz po kaseciaku.

A0645A34-74C8-462A-8257-719065AF9E35.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Ok czyli 19/27, myślę że powinno się jakoś upchać, ewentualnie zastosować jakąś złączkę

edit:

Mam pytanko, załóżmy że spróbował bym propozyzji @suricade bioflow jako biolog a aguael 2000 jako mechanik, gdzie powinienem wstawić aguaela i w którym kierunku powinien dmuchać jeśli chodzi o cyrkulację?

EDAB6D32-4BDD-4798-A50A-D0A6641C9FB8.jpeg

Edytowane przez Karol1