Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po przeczytaniu kilku tematów  w kwestii doboru mocy falownika  nadal jestem głupi. Akwarium o wymiarach 190x60x60. Czy ktoś może mi doradzić  jaki przepływ będzie odpowiedni do tej długości. w kilku tematach doczytałem rozważania w wyborze  Jabeo OW- 25(8500l/h) i OW-40(13500l/h) wcześniejsze serie rw.  Czy może jakieś inne firmy( modele) alternatywne do tych wymienionych? 

Opublikowano

Witaj! 

Myślę, że przepływ w przedziale 6000-7000 l/h będzie w sam raz. Duże znaczenie będzie mieć wystrój zbiornika i filtracja (mechaniczna). 

W moim zbiorniku 200x70x60 dno jest dość mocno zagruzowane kamolami. Wodą obraca falownik o przepływie 8000 l/h i jest idealnie. 

Co do marki Jebao... Te stare modele nie są mi znane. RW-15 miałem niecały rok i się posypał. Obecnie można zakupić SW, ale nie znam opinii na ich temat. Ja poszedłem w Tunze i przyznam, że warte są tych pieniędzy. Są jeszcze Sobo i JWP z tych tańszych i te z tego, co kojarzę sprawują się dobrze. Na pewno koledzy się na ten temat wypowiedzą. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kamoli nie mam jakoś dużo 105-110kg. Też patrzyłem na tunze, bo i o nim doczytałem dobre opinie. Jeśli takie 6000-7000 wystarcza tobie do 200cm to zapewne tez coś takiego będe szukał. Dzieki.

Opublikowano
1 minutę temu, Stu_21 napisał:

Kamoli nie mam jakoś dużo 105-110kg. Też patrzyłem na tunze, bo i o nim doczytałem dobre opinie. Jeśli takie 6000-7000 wystarcza tobie do 200cm to zapewne tez coś takiego będe szukał. Dzieki.

W moim zbiorniku jest Tunze 6085, 8000 l/h. 

Celuj w 6000-7000 przy takiej ilości kamieni. Myślę, że spokojnie wystarczy. Tunze polecam. Jest cichy i niezawodny. 

Opublikowano

Ewentualnie z tych tańszych polecam Sobo WP-300m 7500L/h, zgrabna konstrukcja, niewielkie wymiary i co najważniejsze zupełnie bezgłośna, jedyny minus to brak regulacji wydajnosci.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka