Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie może nieco dziwne (mam nadzieję że w dobrym dziale). U siebie mam dwa prefiltry narurowe przed dwoma kubłami. Ojcu się spodobało i sobie również kupił i założył korpus 10" 3/4", ot co z wkładem sznurowym który jednak brudzi się tak samo jak gąbka a jest jednorazowy. Swoje gąbki kupiłem jakiś czas temu na allegro, ale... gościu chyba zwinął interes bo nic już nie sprzedaje, a pod adresem gdzie znajdował się sklep teraz jest Poczta Polska. Nic podobnego nie mogę znaleźć w czeluściach internetowych stron aukcyjnych.  Czy ktoś zna jakieś miejsce gdzie dostanę taki wkład? Dobrze gdyby wkład był jaśniejszy niż szary bądź czarny, żeby lepiej było widać brud (ja mam niebieskie).  Za pomoc z góry dzięki. Jeśli to pomoże, podaję link do aukcji na której kupowałem, już przeniesionej do archiwum allegro:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/wklad-filtracyjny-gąbka-25x7-cm-ppi-45-i5833292625.html

Edytowane przez Artur67
Opublikowano
2 godziny temu, egon44 napisał:

Arturze napisałem priv.

Szkoda, pewnie wielu z nas z chęcią dowiedziało by się gdzie zaopatrzyć się w takie gąbki. W tym i ja, bo moje są po tylu latach, na wykończeniu. 

• Lubię to 2
Opublikowano

egon 44 raz jeszcze dzięki wielkie za info.
Jakby ktoś nie miał konta na fb albo coś w ten deseń, mozna zamówić tam gąbkę wysoką na 13cm (dlatego ja musiałbym zamówić dwie takie gąbki). Jednak gąbka kosztuje 15zł. Do tego dochodzi wysyłka 20zł.
Po rozmowie z ojcem (to on chce gąbkę) stwierdził że:
a) za 12zł ma wkład siatkowy wielokrotnego użytku (osobiście nie jestem przekonany)
b) na allegro są wkłady sznurowe 10" za niecałe 3zł - 16 wkładów może kupić, potem wywalić i nadal wyjdzie mu taniej niż owe gąbki
c) rozmawiał z gościem w zoologicznym i być może uda się ogarnąć pasującą gąbkę.

• Lubię to 2
Opublikowano
53 minuty temu, Artur67 napisał:

b) na allegro są wkłady sznurowe 10" za niecałe 3zł - 16 wkładów może kupić, potem wywalić i nadal wyjdzie mu taniej niż owe gąbki

Podzielam zdanie taty, również tak robię. Ponadto uważam, że wkład sznurkowy lepiej klaruje wodę niż gąbka

Opublikowano

Co do klarowania wody - u siebie mam gąbki PPI45 i nie narzekam.
Ot co najbardziej prawdopodobna opcja ,,c)", ale zaraz po niej wkłady sznurowe.