Pawlak Opublikowano 21 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Witam wszystkich, planuje obsadę 3-gatunkową do mojego akwarium, chciałbym na początku mojej przygody z Malawi aby było w miarę spokojnie . Na początku myślałem o Saulosi, Rdzawym i o Acei Luwala. W związku z tym że są bardzo duże problemy z dostępem do "Poprawnych...." Saulosi, co byście mi polecili zamiast tej piękniej rybki...? Jestem otwarty na wszelkie propozycje - nawet co do zmiany całkowitej obsady, ale chciałbym aby było w miarę spokojnie w zbiorniku...... Wybrałem taką obsadę ("myślałem o Saulosi, Rdzawym i o Acei Luwala") aby jeden z gatunków był bardziej terytorialny a pozostałe mniej.... o ile to możliwe. Mam opcje zamiast Saulosi wybrać Msobo lub Johanni, polecane przez pana Darka z Tanganika Malawi i na FB. Chciałbym aby samce jak i samiczki były ładne i kolorowe dlatego tak celuje.... . No i oczywiście żywieniowo chciałbym aby rybki ze sobą współgrały. Ewentualnie gdzie można w obecnej chwili....(rybki planowane są na połowę Stycznia) dostać odpowiednie - wzorcowe.... Saulosi? Z góry dziękuję za wszelkie porady i propozycje.
egon44 Opublikowano 22 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Na tą chwilę trudno znaleźć dobre wzorcowe Chindongo saulosi...Ja swoje kupiłem u Pana Dariusza Gaża,jak je kiedyś posiadał w ofercie,a wiem też że on nie posiada już ich na sprzedaż...Ale ja z zakupu saulosi od niego jestem bardzo zadowolony... Jedynie kogo mógłbym Tobie polecić to naszego kolegę z forum @MALAWI MBUNA WORLD ,bo on chyba posiada saulosi na sprzedaż bardzo dobrej jakości,oraz kilka innych gatunków... Chociaż dobrą opcją byłby jeden gatunek z tych co napisałeś,czyli Msobo lub Johanni...Osobiście brałbym Pseudotropheus johanni Gome
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 22 Grudnia 2018 W tytule podajesz rozmiary i litraż. Powinno być 450 a nie 400 litrów.
Pawlak Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 22 Grudnia 2018 51 minutes ago, AndrzejGłuszyca said: W tytule podajesz rozmiary i litraż. Powinno być 450 a nie 400 litrów. Witam w Glossy jest wymiar liczony razem z wbudowaną pokrywą, rzeczywista pojemność to 400l., poprawiłem rozmiary na 150x50x63. Pozdrawiam. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 22 Grudnia 2018 1 minutę temu, Pawlak napisał: Witam w Glossy jest wymiar liczony razem z wbudowaną pokrywą, ..czyli komplikują prostą rzecz:) Teraz to wynika ,że ma 475.5 litrów:) Ale OK...wiemy o co chodzi.
Pawlak Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Finalnie wybór padł na: Idotropheus sprengerae- 11sztuk (7 sztuk od pana Darka Gaży, cztery od znajomego),Metriaclima msobo magunga 12 sztuk (wszystkie od pana Darka), Pseudotropheus acei luwala 11 sztuk ( 7 od pana Darka , 4 sztuki od znajomego). Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi