Skocz do zawartości

zażelaziona woda w studni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tą rozterkę zostawiłem na koniec. Woda do zbiornika będzie nalewana z własnej studni - woda jest zażelaziona, objawia się to rdzawym nalotem na powierzchni np płytek. W planach mam montaż stacji uzdatniania wody - ale to dopiero w 2020. Studnia ma rok, badań jeszcze nie robiłem (czekam na jbl test). My normalnie się w niej kąpiemy, zwierzaki (psy i kot) chętnie ją piją (wody w bloku nie chciały pić, miała zapach stęchlizny ^^), tak samo jak osiedlowe wolno biegające burki też nią nie gardzą (mam taki zwyczaj że codziennie przy ogrodzeniu jest wystawiona duża miska z wodą dla właśnie bezdomnych psów). My tej wody nie pijamy.

I teraz do sedna, czy ustrojostwo wersja 2 załatwi sprawę zalewania akwarium tą wodą ? Później wersja druga będzie służyła przy automatycznej dolewce, chodzi o pierwsze zalanie 1200 litrów. Zawszę mogę zamówić wodę miejską z beczkowozu ale to będzie mnie kosztowało tyle co zrobienie forumowego zestawu do nalewania wody z kranu :)

Opublikowano (edytowane)

Może nawet zastosuje to w filtrze przed hydroforem - dzięki. Tylko żywotność kiepska 😕 Ale do nalewania jak znalazł, natomiast stosując go wyzbędę się filtra węglowego 😕

No a jakbym zakupił takie cudo https://allegro.pl/3-stopniowy-narurowy-wstepny-filtr-na-caly-dom-i5345160452.html?reco_id=327ff505-04e1-11e9-b41e-000af7f5f390

w Pierwszym korpusie dać węgiel, w drugim dać ten wkład odżelazniający a w 3 np jeszcze raz wegiel ? I zamontować to na stałe pod akwarium i pospinać do tego automatyczną dolewkę ?

Edit:

Tak poczytałem na szybko i mogę zrobić wersję drugą ustrojostwa, do korpusu dać właśnie wkład odżelaziający, a do korpusu liniowego wkład węglowy liniowy :)

Edytowane przez eublefar
Opublikowano
3 godziny temu, eublefar napisał:

No a jakbym zakupił takie cudo

Zestaw ciekawy, ja użył bym filtra wstępnego na zanieczyszczenia (odżelaziającym), filtra węglowego i na koniec jakiego filtra biologicznego. Wiem że są jakieś tabletki które wrzuca się do studni, działają jakieś dwa tygodnie. Ostatni filtr na zmiękczanie wody dla ryb jest nieodpowiedni, do prania bardzo dobry.
Studnia to trudny temat bo każda jest inna, ale jeżeli wypróbowałeś wodę na okolicznych psach to może nie jest tak źle.😉
pozdrawiam

Opublikowano

Teraz zauważyłem że w tym trojpaku który wyżej wkleiłem wlot i wylot wody to 3/4" nie jestem pewien czy filtry wyłapią zanieczyszczenia przy takim przepływie wody..

Opublikowano
4 godziny temu, eublefar napisał:

Teraz zauważyłem że w tym trojpaku który wyżej wkleiłem wlot i wylot wody to 3/4" nie jestem pewien czy filtry wyłapią zanieczyszczenia przy takim przepływie wody..

Szybkość przepływu przez filtr wstępny nie ma raczej znaczenia. Natomiast przez filtr węglowy lub biologiczny już ma.