Skocz do zawartości

Efekty stosowania "ustrojstw" , żywic jonowymiennych i ewentualne skutki uboczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Już kiedyś pisałem że przy podmianie wody przez ustrojstwo z wkładem węglowym moje acei (i tylko one) dziwnie się zachowują praktycznie leżą na dnie jakieś 15 min po podmianie. Parametry kranówki w normie wymieniałem wkład na nowy kombinowałem z przepływem i wszystko na marne. Rybki mam już 10 miesięcy i co tydzień jest tak samo więc już przestałem się tym przejmować bo nie mam pojęcia co zrobić. 
Ile masz litrów w akwarium, ile podmieniasz? Może temperatura za bardzo spada? Próbowałeś nalać wody do pojemnika i dopiero po paru godzinach zrobić podmianę już odstałą wodą? Jaki dajesz przepływ przez wkłady?
Opublikowano

Akwarium mam 375 litrowe przyjąłem że mam je zalane wodą w 80%. Podmieniam cotygodniowo 20% wody czyli 60 litrów. Temperatura po podmianie waha się +-1stopien  czyli też odpada a przepływ przez wkład mam nawet mniejszy niż 6l/h. Nie próbowałem wlewac odstanej wody. 

Opublikowano
W dniu 20.12.2018 o 15:37, AndrzejGłuszyca napisał:

Właśnie dzisiaj jeden z kolegów  na PW  zadał mi pytanie: czy są gdzieś opisane, znane, skutki uboczne stosowanie  purolite poza huraoptymizmem bo zbija NO3? Nie ukrywam ,że coś mnie zastanawia i dlatego póki co wyjąłem purolite. Kończę OT , potem temat wydzielę aby koledze nie zaśmiecać.

Wiem o czym piszesz Andrzeju,bo mam te same podejrzenia,ale zobaczę co będzie,bo też w niedługim czasie zamierzam wyjąć purolite z kubełka :) 

Co do ustrojstwa to ja np. mam dość mocno chlorowaną wodę,i robiąc podmiankę wody przez ustrojstwo miałem dwa przypadki ocierania się ryb.Główny powód był z mojej winy,bo miałem zbyt szybki przepływ wody przez węgiel.Gdy przelewana woda przez ustrojstwo dosłownie ciurka,to problem ocierania ryb się skończył.Dlatego uważam że samo ustrojstwo w moim przypadku coś jednak daje.

Kiedyś też do podmianek stosowałem odstaną wodę,ale ustrojstwo z węglem jest dla mnie praktyczniejsze...

Opublikowano (edytowane)

W dniu 20.12.2018 o 15:37, AndrzejGłuszyca napisał:

Właśnie dzisiaj jeden z kolegów  na PW  zadał mi pytanie: czy są gdzieś opisane, znane, skutki uboczne stosowanie  purolite poza huraoptymizmem bo zbija NO3? Nie ukrywam ,że coś mnie zastanawia i dlatego póki co wyjąłem purolite. Kończę OT , potem temat wydzielę aby koledze nie zaśmiecać.

Może ten cytat będzie pomocny:  W magazynie NA nr 20 z 2001 roku A. Mikuła opisał zastosowanie wymieniaczy jonowych, wstawię cytat który mnie zainteresował,,Warunkiem działania wymieniaczy jonowych jest jonowy charakter usuwania substancji.Istnieje jednak wiele produktów wykazujących poza zasadniczym działaniem jonowymiennym także dużą aktywność powierzchniową, umożliwia to absorpcję i usuwanie z wody także substancji niejonowych pochodzenia organicznego"
życzę spokojnych Świąt

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano

To ja z drugiej strony podejdę do tematu. Przez ponad 25 lat nie używałem w Malawi żadnych żywic ani wymieniaczy jonowych. Od pięciu lat stosuję żywice, na  początku Purigen a teraz Purolite A520E i jedyna różnica w zbiornikach i zachowaniu ryb to mniejszy poziom NO3. Co do filtracji przez węgiel aktywny nie mam zdania, nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale nie widzę jakichś dziwnych zachowań po nalaniu wody przez ustrojstwo v.2, a sama istota działania węgla wynika z jego właściwości oraz skłonności do wychwytywania toksyn z wody, pewnie jakieś związki nietoksyczne też wyłapuje.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.