Skocz do zawartości

Efekty stosowania "ustrojstw" , żywic jonowymiennych i ewentualne skutki uboczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

(...) Tym bardziej nie wiadomo czy nawet przy minimalnym przepływie woda będzie miała na tyle czasu by zostać pozbawiona niechcianych substancji. W akwarium w ciągu godziny filtracja przemieli wodę kilka razy a absorbery czego nie wyciągną za pierwszym tudzież drugim razem to zrobią to za 10 lub 20. W ustrojstwie nie ma takiej możliwości.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się skąd się bierze ufność w działanie "utrojstw" ? Czy ktokolwiek zadał sobie trud sprawdzenia o ile i czy w ogóle zmienia się skład wody przepuszczonej przez korpus np. z węglem ? Nie twierdzę , że węgiel ( czy inne wkłady) nie działa ale chodzi o realny czas kontaktu i możliwość oddziaływania.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, suricade napisał:

Od jakiegoś czasu zastanawiam się skąd się bierze ufność w działanie "utrojstw" ?

Właśnie dzisiaj jeden z kolegów  na PW  zadał mi pytanie: czy są gdzieś opisane, znane, skutki uboczne stosowanie  purolite poza huraoptymizmem bo zbija NO3? Nie ukrywam ,że coś mnie zastanawia i dlatego póki co wyjąłem purolite. Kończę OT , potem temat wydzielę aby koledze nie zaśmiecać.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
23 godziny temu, suricade napisał:

Od jakiegoś czasu zastanawiam się skąd się bierze ufność w działanie "utrojstw" ?

23 godziny temu, suricade napisał:

Od jakiegoś czasu zastanawiam się skąd się bierze ufność w działanie "utrojstw"

Jakiś czas temu pisałem że u mnie po wymianie wody w akwarium przy pomocy ustrojstwa z filtrem węglowym ryby ocierają się. Może rybom przeszkadzają mikrobąbelki gazu gdyż taka woda z wodociągu jest mocno nasaturowana. A może węgiel nie wyciąga całego chloru. Niewiem. Jednakże muszę zaznaczyć że robie dużą 50 % podmiane raz na dwa tygodnie więc to może też mieć wpływ. 

• Lubię to 2
Opublikowano
18 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Nie ukrywam ,że coś mnie zastanawia i dlatego póki co wyjąłem purolite.

Przyznam, że zaintrygowała mnie ta wypowiedź.. Będę wyczekiwał jej rozwinięcia na forum, gdyż także używam purolite. 

Opublikowano

@AndrzejGłuszycarównież jestem ciekaw co się kryje za wyjęciem przez Ciebie puro?

Tak jak już pisałem w innym temacie to stosowanie ustrojstwa może wpływa bardziej na naszą psychikę niż na skuteczność jednak lepiej stosować węgiel niż go nie mieć. 1000 razy możemy nalewać wodę bezpośrednio z kranu ale przyjdzie taki dzień gdzie coś się w wodociągach schrzani i ustrojstwo może uratować nam załogę.

W zasadzie działać w jakimś stopniu musi bo gdyby tak nie było to wszelkie filtry rodi lub rodidemi również by nie działały. A te jak wiadomo działają. Oczywiście wszystko zależy od osmozy, której nie stosujemy jednak w takich filtrach również na dzień dobry woda wpada do bloku węglowego.

A czemu Agnieszko uważasz, że ustrojstwo nie działa lub poddajesz wątpliwość jego działania?

Ja u siebie na początku zbudowałem wersję 2 lecz obecnie do obydwu korpusów mam włożony węgiel.

Opublikowano
Godzinę temu, iquitos68 napisał:

Jakiś czas temu pisałem że u mnie po wymianie wody w akwarium przy pomocy ustrojstwa z filtrem węglowym ryby ocierają się. Może rybom przeszkadzają mikrobąbelki gazu gdyż taka woda z wodociągu jest mocno nasaturowana. A może węgiel nie wyciąga całego chloru. Niewiem. Jednakże muszę zaznaczyć że robie dużą 50 % podmiane raz na dwa tygodnie więc to może też mieć wpływ. 

Dobre wnioski wyciągłeś.  Spróbuj raz na tydzień, a mniejsze, aby nie robić rybom takich skoków. Te bąbelki, o których piszesz też powodują takie ocieranie przez jakiś czas po podmianie. Osobiście węgla nie używam, bo nie muszę. Na wąż zakładam drobną gąbkę i odkręcam kran prawie na maxa i bąbelków prawie nie ma. Tylko nie dolewam wody na raz, ale z przerwami, aby pyski stopniowo się oswajały ze świerzą wodą. 

Opublikowano
40 minut temu, Jerry_jerry napisał:

@AndrzejGłuszyca(...)

A czemu Agnieszko uważasz, że ustrojstwo nie działa lub poddajesz wątpliwość jego działania?

(...)

Zaczęłam się nad tym zastanawiać kiedy kupiłam filtr RO. W tym filtrze zamontowany jest restryktor, czyli coś co dostosowuje przepływ do danego filtra. Więc szybkość przepływu, a co za tym idzie, czas kontaktu filtrowanej wody z wkładami , ma znaczenie dla jakości filtracji. Przy dużym przepływie,  przez węgiel, jego działanie jest prawdopodobnie niewielkie.

Opublikowano

O widzisz. Nie wiedziałem, że coś takiego jest. Tylko pytanie dlaczego aż tyle różnych modeli jest tych restryktorów? W zależności od zastosowanej membrany dajemy konkretny ogranicznik. Wynika z tego, że z ograniczeniem też nie możemy przesadzić. W zasadzie gdyby na wyjściu dać coś takiego jak poniżej:

https://sklep.osmoza.pl/regulowany-ogranicznik-przeplywu-fr-a1-q2-p-1718.html

No ale z drugiej strony to można po prostu na wylocie dać kurek i nim wszystko blokować.

Z powyższego wynika, że nie ważne czy mocniej czy słabiej odkręcimy kran. Najważniejsze by woda w korpusie była w nim jak najdłużej. Aby tak się stało to musimy czymś zblokować wypływ wody.

Nie bez znaczenia jest fakt, że w filtrach ro są wężyki 1/4 a nie 3/8 jak zostało zaproponowane w przypadku ustrojstwa.

Opublikowano

Jest jeszcze opcja. Filtrowanie takiej wody kilka razy. Jeżeli ktoś stosuje puro i podmienia powiedzmy 20 litrów na tydzień to może taką ilość przepuścić kilka razy.

W castoramie lub innym leroyu można zakupić baniaki z kranikiem. Nalewamy do takiego baniaka 20-30 litrów wody. Podpinamy ustrojstwo a końcówkę wkładamy przez wieczko. Dzięki temu woda kilka razy grawitacyjnie będzie przepuszczana przez ustrojstwo. Wieczorem mamy dokładnie przefiltrowaną wodę.

To wracamy do korzeni. 😜 Nie korzystamy z ustrojstwa tylko klasycznie wiaderkujemy. ;)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.