Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem:) Bo te skróty wprowadziły mnie w błąd. Artur ..pytam bo są same pompy pod nazwą Aquael Cyrkulator 500/100/1500/ 2000. Te pompy są takie same jak w filtrze co podałeś. Różni je tylko cena i dodatkowy moduł w filtrze( który czasami się przydaje) , który ze swoim wkładem i gąbką nie jest tak skuteczny jak sam AC . Dlatego jeżeli ma służyć jako mechanik to również polecam  jak kolega @Mróz podłączyć prefilrt Eheim z watą  ( sam  to stosuję) albo gąbkę ale nie taką jak jest w filtrze (zbyt duże oczka ) ale taką jak  na zdjęciu poniżej i koniecznie z rowkami. Kształt obojętny.

Dodam tylko i mam nadzieję retorycznie: warto mieć odłączony wężyk od napowietrzacza bo przy jego stosowaniu wydajność pompy spada o około 50%. I co jeszcze ważne...ten filtr ( czy też inny)  sam z siebie nie wciągnie odchodów jeżeli cyrkulacja nie będzie prawidłowa. Dlatego te rowki widziane na zdjęciach są  bardzo praktyczne

Obrazek1.jpg

Źródło zdjęcia: internet.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano

Pytanie retoryczne, ale jednak odpowiem - wężyków które robią bąbelki - ostatnio miałem taki bajer jak jedyne filtry w sklepach i domu były marki Delfin. Prefiltr eheim'a mam aktualnie w kwarantannie z sauloskami od malawiana, jak podrosną to przełożę do ogólniaka razem z rybami, ot co postaram się zorganizować taką gąbkę, bo gdzieś powinienem mieć. Tyle że tam mam chyba PPI60 (o ile takie istnieją, wiem na 100% że ma więcej oczek na cal niż PPI45)

Opublikowano

Polecam takie rozwiązanie jak pisali koledzy czyli Aquael + prefiltr Eheima z watą filtracyjną.

Spełnia naprawdę swoją rolę,i śmiało powiem że super zbiera zanieczyszczenia mechaniczne z wody.

27785399_1914614261900121_25938360_o.thumb.jpg.ee8da33de5b96d194a5cf226f8227308.jpg

• Lubię to 1