Skocz do zawartości

Zakładanie akwa 112l Malawi

naporro

Rekomendowane odpowiedzi

no to kontynuujac watek ;]

Bedzie jednak ta tetra. Tylko co musze dalej z nią zrobic, bo w sklad zestawu wchodzi:

- wkład ceramiczny

- gąbka

- biologiczne gniazda filtracyjne,

- węgiel aktywny,

- wata filtracyjna

Co wyrzucić? co dołożyć? ;]

no to kontynuujac watek ;]

Bedzie jednak ta tetra. Tylko co musze dalej z nią zrobic, bo w sklad zestawu wchodzi:

- wkład ceramiczny

- gąbka

- biologiczne gniazda filtracyjne,

- węgiel aktywny,

- wata filtracyjna

Co wyrzucić? co dołożyć? ;]

jestem raczej poczatkujacym, ale z tego co wywnioskowalem czytając...

ceramika moze zostac, biobale tez, gabki, wate wywal i wsadz ceramike zamiast tego oraz prefiltr na rure zasysajaca...

jesli ryby z dobrego zrodla .. pusc na tydzien - dwa z weglem (przed rybami) .. pozniej go wyciagnij, jesli ryby ze zrodla niepewnego to mozesz nie wsadzac tego wegla.. jak sie zbiornik ustabilizuje, wpuscic ryby .. zrobic im profilaktyczne leczenie w glownym i wtedy wlozyc wegiel... zeby zneutralizował leki...

niech ktoś mnie poprawi jesli napisalem cos glupiego

palcente napisał:

jestem raczej poczatkujacym, ale z tego co wywnioskowalem czytając...

ceramika moze zostac, biobale tez, gabki, wate wywal i wsadz ceramike zamiast tego oraz prefiltr na rure zasysajaca...

OK. Wata i węgiel - out. Węgiel zatrzymaj na ewentualność choroby itd. Oby się nie przydał. Ogólnie ceramiki tyle ile się da

jesli ryby z dobrego zrodla .. pusc na tydzien - dwa z weglem (przed rybami) .. pozniej go wyciagnij, jesli ryby ze zrodla niepewnego to mozesz nie wsadzac tego wegla.. jak sie zbiornik ustabilizuje, wpuscic ryby .. zrobic im profilaktyczne leczenie w glownym i wtedy wlozyc wegiel... zeby zneutralizował leki...

Jestem padnięty i chce mi się spać może dlatego nie łapię o co chodzi. Węgiel i wyciąganie za pomocą chemii (lekarstw) - ok. Ale ta kombinacja ryby-węgiel-leczenie profilaktyczne itd. - nie czaję. Ogólnie - zbiornik sobie dojrzewa i jak dojrzeje puszczasz ryby - najlepiej z dobrego źródła. Jak chorują to je leczysz. Jeżeli dokładasz nowe - to z kwarantanną, jeżeli w dojrzałym zbiorniku nic nie pływa to nie ma potrzeby robić kwarantanny w oddzielnym zbiorniku. I tyle. Pewnie dobrze napisałeś... tylko moja zdolność kojarzenia dziś nie funkcjonuje

Ile - tyle ile masz wolnego miejsca w filtrze. Nawet jeżeli chcesz kupić filtr koniecznie na Allegro to zawsze możesz podejść do akwarystyka i poprosić żeby Ci pokazali taki jaki wybrałeś i zobaczysz ile, możesz też dopytać. Co do ceramiki - jeżeli masz furę pieniędzy to chyba najlepsza jest Sery Siporax, dużo tańsza ale całkiem rozsądna jest ta robiona przez Aquaszuta (biologiczna), kosztuje paręnaście złotych z litr (tam gdzie ostatnio byłem nawet taniej niż na Allegro).