Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz zanim zafascynowałą mnie akwarystyka to wogóle nie myślałem że będe miał nawet 112 ... ale pewnego razu do mamy przyszła koleżanka i spytała sie mnie czy nie chciałbym miec rybek bo jej syn wyjeżdża na studia do Łodzi i sie nie ma kto rybami zaopiekowac , ja zawsze mażyłem o rybkach więc za jakiś miesiąc pojechaliśmy po akwa. odrazu kupiłem filtr (i teraz żałuje że wcześniej nie trafiłem na to lub inne forum) grzałke i inne takie rzeczy. na następny dzień zalanie i akwa dojrzewało bodajrze ponad 2 tyg a później wpuszczenie rybek i takie miałem początki. teraz chciałbym mieć w nowym pokoju małe krewetkarium bo troche mi brakuje ruchu w pokoju. Niestety po remącie rybki trafiły do salonu i tam zdobią nam mieszkanie. Ale myślę że kiedyś będę miał wymarzony zbiornik co będzie miał co najmniej 120cm długości. Dobra ja spadam bo jutro mam na 7:00 . Narazie

Opublikowano
Dzisiaj ten sprzedawca zachęcał mnie, żeby zrobić obsadę z 2 gatunków Yellow i Demasoni. Mogło to być za sprawą, że w ogóle nie miał do zaoferowania Saulosi. Jak widzę, po postach w innych tematach stanowczo odradzacie takich mieszanek do małego akwarium ;))

Wiesz już bardzo dużo. Krótko jednak na temat tej wzmianki. Choć zdarzają się wyjątki to niestety większość sprzedawców sklepowych w najlepszym wypadku nie ma pojęcia o tym co mówi, a gorszym - odpowiadając za sprzedaż - wcisną wszystko w dowolnej konfiguracji bez względu na konsekwencje. Dlatego warto czytać...

Opublikowano

Staram sie czytac, pytac ;) zeby pozniej nie bylo problemow.

Kolejna sprawa ;)

Jak sobie radzic z oczyszczaniem dna z odchodow, zeby nie wessac polowy piasku??? Co powiecie o zastosowaniu drobnego zwirku?

:)

Opublikowano

Ja mam piasek na dnie, a do sprzątania używam zwykłego odmulacza ze sklepu :D jeśli faktycznie coś wciągnie, to tylko takie najdrobniejsze ziarenka. Ale jest tego naprawdę malutko i w niczym to nie przeszkadza :wink: polecam piasek, nie dawaj żwirku, nawet drobnego :wink:

Opublikowano

Zależy jeszcze jak się czyści. Większość z nas (ja też) pewnie ściąga brudną wodę do jakiegoś naczynia, a więc nawet odessany piasek nie jest stracony. Ja np. celowo wciągam troche piasku , płuczę go, wybieram świdry - o ile uznam za stosowne i czyściutki już piasek wraca do zbiornika. Nie uzywam przy tym żadnej nasadki na wąż, a piasek do zbiornika wraca przesiany przez sitko o sporych oczkach.

Odnoszę wrażenie, że jest dużo czyściej niż poprzednio, kiedy miałem żwir. W tej chwili żwirka bym już do akwarium za żadne skarby nie kładł, chociaż lepsza cyrkulacja wody pomiędzy ziarnami żwiru na pewno poprawia filtrację biologiczną. Ale od czego jest filtr zewnetrzny? :wink:

Opublikowano

tak, jest dawaj piasek... już nawet malutkie ryby kopią...

cóż ja odmulam zwykłym wężem... i jak zasysam trochę piasku to się świat nie wali tylko raz w miesiącu uzupełniam... no ale ja mam "plażę"...

Opublikowano

najlepszy piasek to piasek tani/darmowy

w granulacji od 0,5 do 1,5mm

jako że trzeba go pewnie gdzieś w przedziale 10 - 20kg (z małym zapasem) to akwarystyczny po 2,5 zika za worek to jakaś przesada...

kolor to oczywiście jaki Ci się podoba, ale nie brałbym kompletnie bialego, bo możesz mieć płochliwe ryby...

oczywiście pamiętaj o gruntownym płukaniu :wink:

Opublikowano

Tak się składa, że mam sporą górkę piasku budowlanego. Nawet 2 rodzaje ;)

Rozumiem, że po wypłukaniu i wygotowaniu będzie się nadawał :D