Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Piotr775 napisał:

Z tym ze jak na moje to te 2 pseudotropheus to nie są Itungi. Zobaczymy co powiedzą fachowcy. 

Piotrze..nic nie powiedzą bo to nie dział identyfikacja. Właściciel jak chce zidentyfikować niech założy nowy temat w dziale IDENTYFIKACJA.

Opublikowano

Rozumiem Andrzeju doskonale. Po prostu rybki rzucily mi się w oczy. I nie wiem czy slusznie ale zwrócilem koledze i kolegom uwagę aby też Na nie spojrzeli. I w razie dokupowania obsady aby autor wątku wiedział Na Co zwrocic uwagę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,jestem w trakcie nierównej walki o ustabilizowanie biologii,która jak się okazało nie istniała lub prawie nie istniała.Narazie bez ofiar,a jak uda mi się wybronić wszystkie rybki to przyznam sobie 2 medale jeden za głupotę i drugi za bohaterstwo i kreatywność 😉.

Opublikowano
4 minuty temu, Lamonia napisał:

Witam ponownie,jestem w trakcie nierównej walki o ustabilizowanie biologii,która jak się okazało nie istniała lub prawie nie istniała.Narazie bez ofiar,a jak uda mi się wybronić wszystkie rybki to przyznam sobie 2 medale jeden za głupotę i drugi za bohaterstwo i kreatywność 😉.

Widzisz kolego za szybko wpuściłeś ryby , do nie ustabilizowanego zbiornika trzeba było to robić etapami , u nasz nie pospiechu bo kończy się tragedią :) 

Opublikowano (edytowane)

Zobacz moje wcześniejsze tematy o starcie zbiornika,ryby wpuściłem po około półtora miesiąca od zalania,a na moje pytania czy wszystko jest w porządku nikt nie był w stanie udzielić odpowiedzi.Wiec zdecydowałem się na wpuszczenie ryb.Etapami mozna wpuszczać jak ma się stały dostęp do wybranych ryb,tutaj dzisiaj są,a jutro ich nie m,wszystko jest na zamówienie robione.Np. zamówiłem 2 tyg. temu 10szt. Chailosi które miały przyjechac dzisiaj,a do tej pory nie wiem czy wogole sa w Hiszpanii.To akurat mój fart bo w tej sytuacji i tak dzwoniłbym żeby nie wysyłali.To jest tylko przykład ma to,że słowo mañana to nie jest jakiś wymysł.Hiszpanie żyją swoim własnym rytmem,a ja jestem "tylko" klientem.Przyczyną tragedii jest wlanie przezemnie nieznanych bakterii startowych które okazały się jakimś pochłaniaczem amoniaku,azotyny i azotanu  i to dało znać o sobie po wpuszczeniu ryb.Wlalem je tylko raz jak czekałem na ProdibioBiodigest i pozniej lalem tylko Prodibio,ale widocznie tamte były silniejsze.

Edytowane przez Lamonia
Sprostowanie
Opublikowano

Bardzo fajne masz akwarium. Oprócz tła bardzo podobają mi się te drobne kamyki na pierwszym planie, z tymi dostawionymi całość bardzo fanie się komponuje.
Trzymam kciuki żeby biologia się unormowała. Małe częste podmiany i się ustabilizuje.
Bardzo oszczędnie karm na razie. Ryby są bardzo małe więc i ich wydalanie przy niemałym akwarium nie powinno być zbytnim problemem.

Opublikowano

Dziękuję,staram się ustabilizować bez użycia chemii,w sumie na początku wlalem tylko 5ml Toxivec(dawka na 20 litrów wody) i Seachem Prime w małych dawkach w sumie może była zalecana dawka na 600litrow,teraz lecą tylko bakterie różne różniste,ale w małych dawkach,główne sa ProdibioBiodigest.