Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję Pawle jeśli chodzi o zaangażowanie :) a jak tam sztukowo byś wpuszczał do takiego baniaczka 260 l ?  @Bartek_De cenowo ta hodowla jak się prezentuję ponieważ chciałbym w miarę fajne rybki a też abym nie poszedł z torbami ;)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Ertos napisał:

Dziękuję Pawle jeśli chodzi o zaangażowanie :) a jak tam sztukowo byś wpuszczał do takiego baniaczka 260 l ?  @Bartek_De cenowo ta hodowla jak się prezentuję ponieważ chciałbym w miarę fajne rybki a też abym nie poszedł z torbami ;)

Nie pójdziesz, gwarantuję. Darek Gaża ma dobre ryby w rozsądnej cenie. Najlepiej jak zadzwonisz do niego (telefon jest na stronie) on Ci doradzi i pomoże w wyborze obsady i od razu będziesz wiedział jaka cena :)

A jeśli chodzi o ilość to myślę, że po 10szt z każdego gatunku będzie rozsądnie, potem sobie zredukujesz

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
Cytat

A jeśli chodzi o ilość to myślę, że po 10szt z każdego gatunku będzie rozsądnie, potem sobie zredukujesz

tzn jak to zredukuję ? tzn że do kibelka ? 

Żonie podobają się nastepujące rybki

labidochromis caeruleus

Pseudotropheus Socolofi

Cynotilapia afra Cobue

a mnie z tych dodałbym gatunek 

p.s.

jakiś czerwono wybarwiony gatunek ?

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Ertos napisał:

tzn jak to zredukuję ? tzn że do kibelka ? chyba nie o to chodzi :P

No proszę Cię, nawet nie pisz tu takich rzeczy. Pyszczaki żyją w haremach, czyli na jednego samca powinno przypadać 4-5 samic. Na początek kupisz 10 młodych rybek u których nie będzie możliwe rozpoznanie płci, więc będziesz musiał poczekać jakiś czas aż ryby podrosną, samce zaczną się wybarwiać i zajmować terytoria, wtedy musisz zredukować obsadę do pożądanego układu na przykład 1+5 (1 samiec, 5 samic) ALE NIE ZREDUKOWAĆ DO KIBLA!!! :angry: Odłowić i: sprzedać, wymienić na samice:lol:, oddać koledze albo do zoologa. Brakuje Ci podstaw, na początek gorąco zachęcam do lektury tego tematu

Odnośnie obsady Ci nie pomogę, ale odradzę Ci mieszanie non mbuny z mbuną, a już na pewno nie na poczatek. Aulonocara to non mbuna reszta którą wymieniłeś to mbuna

Edytowane przez Bartek_De
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Nie no taki czarny humor ;) oczywiście żadnej rybce krzywdy bym nie zrobił domyślałem się że chodzi o oddanie jakiś rybek gdzieś dalej nie mnie nie wiedziałem o co konkretnie chodzi ale teraz już mi uświadomiłeś :) dobrej nocy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Okej moi drodzy już zbiornik coraz bliżej do startu zostaje jeszcze tylko mi przygotować ewentualny absorber NO3 i jadę po moje pierwsze pysie :) w związku z tym tematem co tutaj  założyłem i z wiedzą którą pomału nabywam dzięki wam doszedłem do wniosku że idealnymi rybkami pod mój gust i żony będą:

- Pseudotropheus saulosi
- Iodotropheus sprengerae makokola red

Rybki będą pewnie kupowane u Malawina z Trzebini ponieważ czytałem dużo fajnych opinii o tym hodowcy :) nie mniej piszę tutaj do was z pytaniem odnośnie jak to ma wyglądać tzn ile zakupić tych rybek ilościowo do mojego akwa i później ewentualnie do ilu sztuk zredukować ? Poniżej zdjęcie poglądowe mojego baniaczka.  Zbiornik 120x40 260l

IMG_4451.JPG

Edytowane przez Ertos
Opublikowano
42 minuty temu, Ertos napisał:

Okej moi drodzy już zbiornik coraz bliżej do startu zostaje jeszcze tylko mi przygotować ewentualny absorber NO3 i jadę po moje pierwsze pysie

Narazie bym tym no3 tak się nie przejmował. Ja mam akwarium od lutego 2018 roku czyli funkcojuje ono z obsada 10 m-cy. Nie stosuje żadnych żywic robię tylko cotygodniowe podmiany 20%-towe i azotany utrzymują się na poziomie 20-30. Dodam że rybek wcale nie mam mało więc jest komu syfic. Więc jeżeli i tak powinno się robić cotygodniowe podmianki w celu odświeżenia wody nie widzę sensu na tym etapie wkładać żadnego absorbera. Pociesze ciebie też że czasami zdarza mi się podmienić wodę po 2 tygodniach i wszystko jest ok. Twój wybór powodzenia w dalszej realizacji 

• Lubię to 1