Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

okej przejrzałem ten temat i wychodzi na to, że moja aranżacja jest niestety zła dla rybek ponieważ ma mało kryjówek w sumie są dwie groty ale bez przelotów i w takim wypadku powinienem rozważyć zredukowanie kamieni i położenie ich bardziej na płasko ? ewentualnie zostawić aranżację i ograniczyć obsadę do tylko dwóch gatunków ? Nie wiem też jak brać pod uwagę kwestię aranżacji w typowym akwarium gdzie tył jest przy ścianie wtedy kamienie są układane bez szczelin z tylu i dużą powierzchnią pływania z przodu natomiast u mnie jakbyś @Bartek_De spojrzał  jest strefa wolna od strony kuchni i od strony salonu i nie wiem w sumie czy te kamienie nie będą jako taka kurtyna odgradzająca część ryb od drugiej części pokaże na foto z góry jak to wygląda i z boku. I tutaj nie wiem czy czasami też taka aranżacja centralna nie będzie korzystna dla rybek.

IMG_4408.JPG

IMG_4409.JPG

Opublikowano

Dwa gatunki w tym zbiorniku to dobry pomysł, ale nawet przy jednym gatunku może się okazać, że goniona ryba nie ma się gdzie schować i musisz to wziąć pod uwagę. Masz same duże kamienie i będzie Ci trudno ułożyć z tego gruzowisko z dużą ilością kryjówek, przydałoby się trochę mniejszych. Nie musisz zostawiać dużej przestrzeni do pływania przy szybach. W Twoim przypadku, w akwarium dwustronnym, zaczął bym układanie mniejszych kamieni od prawie całej szerokości dna i potem im wyżej tym bardziej oddalasz od szyby, wiesz o co mi chodzi? Bez obaw, ryby będą miały gdzie pływać. Poniżej pozwoliłem sobie wkleić zdjęcie Łukasza @luck83 jako przykład fajnej aranżacji, możesz też przejrzeć jego temat, znajdziesz w nim więcej zdjęć:)

Malawi.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Ertos napisał:

Właśnie no tutaj wchodzi się do mnie od tej strony co jest kuchnia :) salon jest w dalszej części a i też ta szafka ma dziury a tak z kuchni mam otwieranie a dziury przysłania w większości kanapa :)

@suricade właśnie będę kombinował w tym temacie ale jeszcze zanim zrezygnuję z jednego z otworów (w jednym i tak muszę mieć wlot i wylot kubełka) to zobaczyłem u jednego jegomościa z YT ciekawą filtrację za pomocą kubełka jako też filtra mechanicznego, przetestuję to rozwiązanie zobaczę czy woda będzie klarownie czy też nie i wtedy co najwyżej zrobię sobie tego hamburga w rogu przy ścianie taki półkolisty z gompeczki :)

Spoko. Ustawienie ma się podobać Tobie.;)

A możesz zapodac jakiś link do tego filmu? Może ktoś już coś takiego miał/ma i wyjaśni czy to dobre czy średnio się sprawdza.

Hamburga sobie odpuść. Ty budujesz zbiornik wystawowy w salonie. Hamburga to możesz zastosować w krewetkarium jak masz fishroom. Pomyśl sobie jak to będzie wyglądało za jakiś rok, dwa. Nieczystości zbierasz z gąbki wężykiem. Ale nieoszukujmy się, że to nie to samo co umyć gabke solidnie i wykręcić. Ile taki wężyk zbierze? Jak się coś mocniej wbije to tak łatwo nie da rady.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

W tym przypadku kubeł i funkcja wystawowa zupełnie się rozmijają 4 rury unimaxa wystające z otworów od strony salonu ....

Dlatego w jednym temacie proponowany był filtr kasetowy w formie podobnej do tej jaka proponuje w swoich akwariach sera . Wtedy  zostaje tylko kwestia ukrycia kabli.

image;s=644x461

image;s=644x461

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Gdybym miał do wyboru albo kaseciak albo hamburg to tylko kaseciak. Obsługa zdecydowanie wygodniejsza no i wygląd na plus.

Fakt, że wychodzące rurki od strony widokowej nie będą wyglądały elegancko.

Ostateczną decyzję i tak musi podjąć kolega biorąc pod uwagę co mu bardziej leży.

OT

@Bartek_De Czas na zmiany.:P

EOT

Edytowane przez Gość