Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu znalazłem trochę wolnego czasu i mogę opisać moje ostatnie zmagania przy akwarium.

A dokładniej nierówną walkę z filtracją mechaniczną 😉.

Tak jak pisałem wcześniej w poście #71 zmieniłem gruzowisko i przyznam że efekt był ale po kilku tygodniach stwierdziłem że to jeszcze nie to.

Problem polegał na tym że, jak wyłączam czasem falownik na noc aby se rybcie w spokoju odpoczęły to rano jest tyle syfu że, po włączeniu falownika mam armagedon i trzeba nawet kilku godzin zanim cały brud trafił do komina.

A to strasznie mnie irytuje jak w niedziele rano przy porannej kawie z żoną widzę tylko pływające brudy, zamiast ryb😐

Postanowiłem więc wykonać filtr mechaniczny taki mały narurowiec. Oparty na dwóch korpusach i pompa do C.O. oraz spust wody do kanalizacji.

2010094876_filtrnarurowy(1).thumb.jpg.52f1002955083da3c27ee236547a8044.jpg

1451806033_filtrnarurowy(2).thumb.jpg.c1366e7f73d0107329aa4a64fa1b0610.jpg

Zasys jest ukryty za tłem i gruzowiskiem widoczny tylko z boku.

20181207_195251.thumb.jpg.c98beb46672f457c1a432e90249c1497.jpg

Widok dłuższego boku akwarium, woda jest czysta ale te okrzemki.

2131777883_widok1.thumb.jpg.ad9f31cc883282c9693abd2121e8f995.jpg

Więc za nie też się zabrałem i wypowiedziałem im wojnę 😊  dodałem 0,5 L Seachem PhosGuard

Testy  PO4 - JBL wykazywały:

10.11 - 0,8

18.11 - 0,6

25.11 - 0,4 -  tu podmieniłem około 100 L wody.

01.12 - 0,4

Gdzieś wyczytałem że testy  JBL trzeba pomnożyć x3. czyli PO4 mam teraz na poziomie 1,2 ?

NO3 mam cały czas na poziomie 15 test JBL.

W najbliższym czasie planuję zmienić oświetlenie i przerobić lampę bo jest za długa.

Zamówiłem też sterownik Led Dimmer Pro, na który trzeba trochę poczekać. Ale chyba warto 🙂

cdn...

• Lubię to 2
Opublikowano

Jaki wkład sznurkowy zastosowałeś (ile mikronów) i jak często wymieniasz?
OT
Mam identyczny kieliszek służy mi do namaczania granulek
EOT

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 8.12.2018 o 01:14, Bartek_De napisał:

Jaki wkład sznurkowy zastosowałeś (ile mikronów) i jak często wymieniasz?

@Bartek_DeSorki za odgrzebanie tematu ale nie wiem jak mi umknęło twoje pytanie 😲

A więc wkłady sznurkowe używam w dwóch rozmiarach 20 i 50 mikronów i przyznam że, jakoś nie zauważyłem wielkiej różnicy w częstotliwości wymiany może dzień lub dwa więcej wytrzymuje 50 mik.

Zmieniam je tak + - co 10-12 dni w każdym bądź razie na dwa tygodnie nie wystarcza.

@AndrzejGłuszycaWidzę że temat jakoś nie zaskoczył i nikt nie kontynuował wątku. Moja filtracja to taki eksperyment i raczej ciekawostka chodź mi sprawdza się zajefajnie.

• Lubię to 2
Opublikowano

[mention=7984]Bartek_De[/mention]Sorki za odgrzebanie tematu ale nie wiem jak mi umknęło twoje pytanie

Odpowiedziałeś mi, nawet później pisaliśmy coś o tym kieliszku tylko nie mam pojęcia gdzie to zniknęło

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka