Skocz do zawartości

260 l jaki kubełek ? Pytanie i obawy początkującego o unimax 500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cieszę się, że podoba Ci się mój baniaczek W Twoim przypadku widzę tylko jedno rozwiązanie odnośnie filtracji, mianowicie kaseciak umieszczony na scianie która nie będzie widoczna i zbudowałbym go na całą szerokość akwarium. Załatwisz całą filtrację jednym filtrem, a do tego będzie bardzo estetycznie, żadnych rurek w akwarium

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
A i słusznie zauważyła @suricade odnośnie otworów, to nie będzie estetycznie wyglądać. Jeśli jeszcze nie jest za późno to może rozważ akwarium bez pokrywy, którą zrobisz sobie sam.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

dziękuję za podpowiedzi nie mniej filtracja narurowa lub faktycznie kaseciak byłyby spoko tutaj będę musiał zgłębić temat bo kubełek za 8 stówek to trochę niestety jest... Jeszcze unimaxa 700 byłbym w stanie kupić za 480 też go mają jako staroć do wypchnięcia ale czy to coś zmieni ?

A co do Glossy fakt ma te dziury z dwóch stron od strony kanapy mało szałowo będzie wyglądać kombinowałem inne akwarium z optiwhite 8mm ten sam wymiar ale dodając szafkę którą bym musiał do mebli przypasować + zakup osprzętu w tym pokrywy do świecenia to ten glossy wychodzi ciut taniej no i kwestia dla mnie szalenie ważna nie wiem ale ta technologia szkła laminowanego wydaje się bardzo Ciekawa co o niej sądzicie ?

Okej a jeszcze jedna rozkminka tutaj dyskutując rozumiem że rybki z malawi lubią duży ruch wody a ten ruch jest potrzebny by nie musieć sprzątać syfków i aby syfki trafiały do filterka mechanicznego ale teraz tak czemu nie zastosować kubełka z przepływem 1500 lub 2000 l  do tego kupić falownik zamontować go gdzieś u góry i dodatkowo do kubełka np zrobić prefiltr z innego mniejszego kubełka gdzie będą gąbki i wata ?

Jestem trudnym przypadkiem nie raz trzeba mi łopatologicznie wyjaśnić :) 

Opublikowano

Co do laminowanego szkła raczej zbędny bajer. Natomiast trzeba przyznać ,że glossy wyglądają ładnie, zwłaszcza w nowoczesnych wnętrzach.

Co do przepływu to nie tyle chodzi o sam ruch wody, falownik sam nic nie filtruje, ale o przepływ przez media filtracyjne. Dokładanie prefiltra do kubełka o słabym przepływie , tylko zmniejsz filtrację , zamiast ją poprawiać.

Pompa w filtrze kasetowym o przepływie 2000 l/h i ewentualnie do tego falownik , prawdopodobnie wystarczy do obsługi Twojego akwarium . Natomiast kubełek o takim samym parametrze pompy, ze względu na węże i prefiltr będzie miał realny przepływ o połowę mniejszy i dokładanie nawet 2 falowników nic tutaj nie pomorze.

Przejrzyj ten temat

Są jeszcze inne sprawdzone systemy filtracji https://fish2water.com/hamburg-matten-filter.php

http://www.hmfshop.de/HMF---Pumpe/HMF-Pumpe-Uebersicht-82/P50-3-MALAWI-227.html

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

suricade okej teraz rozumiem można mieć kubełek 1500l przepływu ale jak się dołoży złoża prefiltry, rurki i inne duperszwance to efektywność takiego kubełka spada do dużo mniejszych wartości dlatego też przy malawi nie musiałbym iść w ten kubełek unimax 500 bo to trochę strata kasy a wystarczy mi ten co mam minikani120 lub też pożyczę od brata na wieczne oddanie unimaxa 250 bo niestety on już z akwarium zrezygnował a miał 112l dobrze czaje i to mi załatwi biologię na git ?

A żeby woda była czyściutka jak kryształek będę musiał mieć tak czy siak coś wsadzone do środka tak jak ma np Andrzej ten Aquael Cyrkulator z prefiltrem jakimś czy cosik i on robi duży przepływ i w ten sposób woda mi się klaruje tak ?

I na koniec to ustrojstwo ten ostatni link hmf reaktor co to takiego wygląda estetycznie ale pierwsze widzę na oczy ?

Opublikowano
5 minut temu, Ertos napisał:

suricade okej teraz rozumiem można mieć kubełek 1500l przepływu ale jak się dołoży złoża prefiltry, rurki i inne duperszwance to efektywność takiego kubełka spada do dużo mniejszych wartości dlatego też przy malawi nie musiałbym iść w ten kubełek unimax 500 bo to trochę strata kasy a wystarczy mi ten co mam minikani120 lub też pożyczę od brata na wieczne oddanie unimaxa 250 bo niestety on już z akwarium zrezygnował a miał 112l dobrze czaje i to mi załatwi biologię na git ?

Dokładnie jak piszesz na biologa wystarczy przepływ 2x objętość akwarium na godzinę.

6 minut temu, Ertos napisał:

A żeby woda była czyściutka jak kryształek będę musiał mieć tak czy siak coś wsadzone do środka tak jak ma np Andrzej ten Aquael Cyrkulator z prefiltrem jakimś czy cosik i on robi duży przepływ i w ten sposób woda mi się klaruje tak ?

Niektórzy używają drugiego kubełka z dużym przepływem i kilkoma gąbkami jako wkładem.

7 minut temu, Ertos napisał:

I na koniec to ustrojstwo ten ostatni link hmf reaktor co to takiego wygląda estetycznie ale pierwsze widzę na oczy ?

W Niemczech sporo malawi chodzi na filtrach hamburskich ( HMF czyli hamburger matten filter), jest to na tyle popularna filtracja , że jest produkowana przez firmę z tego linku.

Filtr kasetowy to odmiana filtra hamburskiego tyle, że zamknięta w pudełku z tworzywa.

Tutaj jest opis podobnego litrażu z kaseciakiem

• Dziękuję 1
Opublikowano

Super !! bardzo mi dużo wyjaśniłeś Panie kolego teraz już wiem że pan sprzedawca trochę mnie zbajerował i faktycznie 450 na filtr gdzie ja już mam filtr minikani120 lub od brata unimax250 to tak naprawdę zbędny wydatek chyba że z racji iż to staroć i że zamawiam akwarium wraz z szafką u nich to jeśli zrobiliby rabatu 250 zł to czy go brać ? Bo i tak teraz zaszczepiłeś w mojej mózgownicy perspektywę filtracji hamburskiej ta gompeczka czarna z rureczką podoba mi się  tylko w jaki sposób ją zrobić ? Może kupić ten Aquael Cirkulaor 2000 obudować go tą gompeczką i przykleić do tylnej szyby kawarium na tej gdzie najmniej go będzie widać czy też ewentualnie Panie kolego masz w zanadrzu jakiś DIY gdzie mógłbym zobaczyć budowę takiego mobilnego systemu filtracji hamburskiej ?

Opublikowano

Do środka wkłada się falownik.@suricade w którymś z tematów pokazała film z zakładania akwarium z aranżacją z lawy wulkanicznej i z takimi właśnie filtrami, ale nie mogę tego znaleźć.@suricade pomocy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka