Skocz do zawartości

260 l jaki kubełek ? Pytanie i obawy początkującego o unimax 500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Na wstępie chciałbym właśnie się przywitać ponieważ jestem nowy na tym forum jak i nowy w tematyce prowadzenia akwarium malawi. Do tej pory miałem mały baniaczek ogólny 54 l z małą obsadą nie mniej postanowiliśmy z żoną na święta pomyśleć o zakupie dużego akwarium Glossy 120 /260l jest to pierwszy baniaczek o takiej pojemności. Co do większości materiałów na forum już z nimi się zapoznałem więc nie jestem całkowitym laikiem nie mniej w tej kwestii jaką poruszam w temacie prosiłbym o poradę. Sprawa wygląda następująco. 

Akwarium które będziemy mieć w domu będzie miało 260l natomiast nie posiadam odpowiedniego kubełka do tej pojemności do tej pory miałem minikani120 teraz jest okazja w jednym ze sklepów Aquaela sprzedają filtr unimaxa 500 za dość preferencyjną cenę 450 zł i sądzę że jak na nowy sprzęt to dobra oferta na allegro chodzą po 650-700 zł nie mniej obawiam się jego mocy czy nie będzie robił w akwarium tak naprawdę wirówki ? Drugą kwestią która też mnie tutaj frapuje to podwójny wlot i wylot bardzo podoba mi się orurowanie wlotów i wylotów z nierdzewki Aquasteal ale przy tej konfiguracji musiałbym kupić podwójny komplet co niestety też byłoby dość drogie :( i kombinuje w taki sposób czy ewentualnie ktoś próbował tutaj na forum bądź też ma jakąś wiedzę czy mógłbym zrobić trójnik gdzie z dwóch wlotów i wylotów zrobiłbym po jednym na wlot i na wylot ?

Ewentualnie prosiłbym o sugestię jak wy byście rozwiązali tą kwestię filtracji ? czy może też iść w inny kubełek ? Prosiłbym o odpowiedź ponieważ jutro ewentualnie musiałbym go odebrać bo nie mają już więcej sztuk :)

Opublikowano (edytowane)

Nie miałem  filtra UNIMAX 500 to na temat jego technicznej strony się nie wypowiem. Miałem NCF 1500 czyli teoretycznie o tym samym przepływie  to jest 1500l/h. Niestety..ale taki przepływ nie zapewni Ci w naszym biotopie  filtracji biologicznej  i jednocześnie mechanicznej z dwóch powodów: z powodu  aranżacji ( kamieni) i podejrzewam, że jak w moim przypadku zbyt słabego rzeczywistego przepływu ( w moim NCF 1500  na poziomie 700 l/h). Owszem...możesz próbować się wesprzeć falownikiem..ale tu nikt nie da Ci gwarancji odnośnie właściwej filtracji mechanicznej a co się z tym wiąże czystością wody. Biologicznie to możesz spać spokojnie.

Jest jeszcze szansa ,że jak w jednym z koszy dasz tylko ceramikę, w drugim gąbkę i ewentualnie watę ( lub prefiltr na zasysie)  to przy takim układzie gdzie dwa kosze to ceramika i gąbka, rzeczywisty przepływ będzie na tyle duży ,że ogarnie mechanikę. Ale tutaj może wypowiedzą się koledzy , którzy takie rozwiązanie stosują i będą mogli to powiedzieć na podstawie swojego doświadczenia.

Możesz też wziąć pod uwagę zakup jakiegoś taniego kubełka  jako biologa a np. często polecany i stosowany na naszym forum Aquael Cyrkulator  2000 z gęstą gąbką  jako mechanik lub zamiast  gąbki podpinasz do niego prefiltr Eheim z watą zamiast oryginalnych gąbek. Poszukaj w necie tego sprzętu, sprawdź sobie ceny . Twoje wybory:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Dziękuję 1
Opublikowano
10 godzin temu, Ertos napisał:

do tej pory miałem minikani120

I ten filtr ogarnie ci biologię w nowym baniaku. Do filtracji mechanicznej zastosuj zestaw polecany przez Andrzeja i masz rozwiazanie niskobudżetowe.

9 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Aquael Cyrkulator  2000 z gęstą gąbką lub zamiast niej podpinasz do niego prefiltr Eheim z watą zamiast oryginalnych gąbek

Opublikowano (edytowane)

Okej czyli mam rozumieć, że biolog w malawi nawet będzie wystarczający przy mniejszym kubełku ? Nie mniej drodzy koledzy jeśli chodzi o kwestię filtracji mechanicznej to wy w jaki sposób sobie radzicie bo okej kubełek robi biologię i ewentualnie też trochę mechaniki natomiast jaki sprzęt macie do filtracji typowo mechanicznej ?

I dodatkowo jeśli faktycznie wybór padłby u mnie na unimaxa500 to nie mam się co obawiać że on wzruszy wodę w taki sposób że powstanie tornado ? hehe :)

Edytowane przez Ertos
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Ertos napisał:

Okej czyli mam rozumieć, że biolog w malawi nawet będzie wystarczający przy mniejszym kubełku ?

Generalnie tak. A ten , który już posiadasz to na pewno.

14 minut temu, Ertos napisał:

jaki sprzęt macie do filtracji typowo mechanicznej ?

Ja osobiście mam wyżej wspomniany cyrkulator  AC2000

Obraze.jpg

Zamiast koszyka z nałożoną gąbką mam prefiltr Eheim wypełniony watą JBL Symec. Tutaj w naszej galerii masz poglądowe zdjecie wspomnianego prefiltra

https://www.google.pl/search?q=prefiltr+eheim&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=AIV-C2qbzkHbVM%3A%2C93amV5JKr_htkM%2C_&usg=AI4_-kSjT3cWndIdvYHfGHudPD8ilJA0_g&sa=X&ved=2ahUKEwiszo2grJDfAhXJDOwKHQ2eASsQ9QEwAnoECAUQBg#imgrc=AIV-C2qbzkHbVM:

19 minut temu, Ertos napisał:

I dodatkowo jeśli faktycznie wybór padłby u mnie na unimaxa500 to nie mam się co obawiać że on wzruszy wodę w taki sposób że powstanie tornado ? hehe

Nie ma obaw :)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Jeszcze rozkminiam taką tematykę jak na moim profesjonalnym obrazku :) ten cyrkulator Andrzeju o którym piszesz niestety ale chciałbym w jakiś sposób pominąć bo akwarium będzie bardziej akwarium wyspowym bo w tym miejscu gdzie chcę je umiejscowić widoczne będą dwa najdłuższe boki i jeden krótszy i tutaj właśnie nie wiem jak to zrobić pod względem estetycznym :( skały raczej będę umiejscawiał na środku by mieć dostęp 10-13 cm od szyb aby całość ładnie wyglądała jak i z jednego boku tak jak i z drugiego nie mniej problem jest z tą cyrkulacją może podeślę zdjęcie miejsca gdzie chce je postawić i będą jakieś pomysły :) Rurki planuje dać od strony wypoczynku

akwq.jpg

IMG_4370.JPG

IMG_4371.JPG

Opublikowano

Tutaj nie pomogę bo nigdy w taki sposób nie ustawiałem akwa i odpadały mi tego typu problemy jak ukryć sprzęt a nie chcę teoretyzować. Ale są tutaj koledzy którzy w taki sposób ( trudniejszy do aranżacji) mają ustawione akwa. Poczekajmy....na pewno ktoś się odezwie i pomoże.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Ertos napisał:

Jeszcze rozkminiam taką tematykę jak na moim profesjonalnym obrazku :) ten cyrkulator Andrzeju o którym piszesz niestety ale chciałbym w jakiś sposób pominąć bo akwarium będzie bardziej akwarium wyspowym bo w tym miejscu gdzie chcę je umiejscowić widoczne będą dwa najdłuższe boki i jeden krótszy i tutaj właśnie nie wiem jak to zrobić pod względem estetycznym :( skały raczej będę umiejscawiał na środku by mieć dostęp 10-13 cm od szyb aby całość ładnie wyglądała jak i z jednego boku tak jak i z drugiego nie mniej problem jest z tą cyrkulacją może podeślę zdjęcie miejsca gdzie chce je postawić i będą jakieś pomysły :) Rurki planuje dać od strony wypoczynku

A możesz sprecyzować jakie masz wymagania?

Np.

Niski koszt zakupu i eksploatacji filtracji

Sprzęt nie widoczny w akwarium ...

Kolejna sprawa podrzuć zdjęcie aranżacji, na której chciałbyś się wzorować.

Nowa propozycja Aquaela.

https://allegro.pl/aquael-ultramax-2000-filtr-do-akwarium-700l-gratis-i7600151989.html

Edytowane przez suricade
Opublikowano

Otóż tak jeśli chodzi o w sumie najważniejsze kryterium to estetyka z racji iż akwarium będzie w centrum najczęściej użytkowanej części mieszkania to tu faktycznie chciałbym w nim mieć jak najmniej rurek i tym podobnych rzeczy nie mniej chciałbym to połączyć z dobrą filtracją która sprawi że woda będzie się ruszała w każdej części zbiornika tak aby rybki mogły sobie spokojnie egzystować i aby też tak często nie odmulać dna bo przy dobrej cyrkulacji faktycznie jest to mniejszy kłopot.

Co do drugiej kwestii to całkowity koszt zakupu akwarium osprzętu i ewentualnych dodatkowych rzeczy to 3500-4500 przy czym akwarium i szafkę już zamówiłem wyjdą 2400. Kamiory już też zakupiłem w pobliskim składzie koszt 25 zł natomiast jeśli chodzi o aranżację to myślałem o tym co w załączniku. Dwie wyspy z kamiorami i gruzowiskiem a po środku coś łagodniejszego więcej piasku nie wykluczone że w przyszłości chciałbym wsadzić tam jakąś roślinkę :) 

A co do tego nowego filtra z AQUAELA jestem też nią zainteresowany nie mniej to nowa konstrukcja i nie wiem jak będzie się sprawdzać a ten unimax został już w sumie przez wielu przetestowany na różnych forach.  Po za tym w sklepie też akurat natrafiłem na tego sprzedawcę w miarę szczerego ponieważ powiedział że te stare muszą wypchnąć i stąd cena 450 ale mogę kupić tą nową wersję lecz jest ona taka bardziej chińska niestety i te unimaxy w miarę też trzymają cenę jedyny duży minus to dwa wloty i wyloty bardzo mnie to demotywuje bo nie wiem co z nimi zrobić a w sumie ta nowa propozcja od aquaela ma tylko jeden wlot i wylot nie wiem już sam 

20180716_230309.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nasuwają się takie opcje:

-filtracja narurowa

-duży kubeł np. Fluval FX ( ewentualnie z prefiltrem narurowym), zalecany przepływ przez filtr to 10 objętości akwarium na godzinę.

-filtracja kasetowa

-panel filtracyjny.

Pzy 2 ostatnich opcjach filtry można ukryć w "sztucznym kamieniu", lub zakleić część szyby folią pod kolor korony akwarium. Te cztery opcje moim zdaniem całkowicie załatwią kwestie związane z filtracją. Jest jeszcze kwestia dobrania aranżacji i filtracji do rodzaju ryb.

Jeszcze tak mi się nasunęło glossy ma chyba otwory na węże na jednej z dłuższych ścian więc chyba średnio nadaje się do oglądania z trzech stron.

aquael-glossy-80-czarny-125l.jpg

aquael-glossy-100-czarne-215l.jpg

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1