Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam kubełek fluval 406 który zaczął przeciekać na uszczelce pod głowicą. Miał ktoś taki przypadek? Sądzę że tak. Trzeba wymienić uszczelke na nową czy może przesmarowanie coś tu pomoże? Jedno jest stwierdzone, jak docisne całą głowice to przestaje ciec ale tylko na kilka minut. 

Opublikowano

Miałem kiedyś fluvala i ta sama przypadłość pojawiała się po latach. Posmarowanie z reguły pomagało, ale z czasem było tylko gorzej. Z tego co piszesz prawdopodobnie wyrobiły Ci się klamry i jest za słaby docisk. Chyba można dostać same klamry.

Opublikowano

W instrukcji piszą, żeby wymieniać uszczelkę., chociaż ja12 lat temu kupiłem używanego Fluvala 204. Nic nie wymieniałem, nic nie cieknie, działa pomimo złamanego trzpienia od wirnika ;)

Tak jak napisał @troad, przyjrzyj się dokładnie klamrom oraz miejscu ich zaczepienia na kuble. Klamry na pewno można dokupić, gorzej z wiadrem. Długo masz tego fluvala? Często otwierany?

Opublikowano (edytowane)

Mam go rok a otwierałem tylko 4 razy. Więc jeśli już się coś wyrobiło to słabo. Klamr do kupienia nie znalazłem ale mogę kupić nową uszczelke i dodatkowo dorobić na zamówienie nieco grubszą. 

Edytowane przez Jakubczyk
Opublikowano

Na razie spróbuj coś podłożyć pod klamry (kawałek tektury, gąbki itp...) tylko z czuciem, żeby klamr nie połamać, na chwilę powinno pomóc dopóki nie kupisz uszczelki

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na chwilę obecną nic nie cieknie. Znaczy nie ta uszczelka. Zaczął mi ciec delikatnie zawór aquastop. Podejrzewam że trafiłem jakiś trefny egzemplarz. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie wczoraj 2,5 letni fluval 406 padł.
To było jego drugie otwarcie.
Ciekl na uszczelce pod głowicą i zawór aqua stop.
Smarowanie i wymiana uszczelki nie pomogło. Poddałem się po trzech godzinach walki - otwieranie, smarowanie wszystko z takim samym skutkiem.
W ramach gwarancji za drobną dopłatą wymieniłem na fx4.