Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Twój projekt jest taki sam jak mój pracujący już dwa lata narurowiec z wyjątkiem grzałki, moja jest standardowa w akwarium. Zawór spustowy daj za pompą, jeśli pompę dajesz w pionie to pamiętaj aby pchała wodę w górę.

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak na moje to tak jak na rysunku jest najpraktyczniejszym rozwiązaniem. Zawory zostaw na mechanikach tak jak masz. Możesz w ten sposób czyścić filtry bez wyłączania pompy - po kolei. Zawory na grzałkę bym założył. Nigdy nie wiesz co się stanie z elementem grzewczym i czy nie będziesz musiał zmienić, wymienić, reklamować. A taki sposób odcinasz układ który chodzi dalej a Ty sobie grzebiesz przy ogrzewaniu. Zawory na biologie zostaw ogólnie tak jak narysowałem. Jak raz na rok będziesz chciał złoża przepłukać to układ zamykasz i woda leci przez bajpas a Ty sobie grzebiesz na spokojnie przy biologii. Ja mam swój układ właśnie tak zaprojektowany i od prawie dwóch lat nie wyłączam w ogóle pomp. Chyba tylko raz zostały wyłączone jak zmieniałem pompy na inne.

Untitled.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Temat odświeżam po sporym czasie ale niestety zdrowie mnie załatwiło 😞 

Części w dniu dzisiejszym zamówiłem i teraz zastanawiam się nad pompą . Co polecacie ?

W planach jest jedna z poniższych .

Obydwie to  Grudnfos Alpha 2  25-40

http://hurtowniapomp.pl/katalog/produkt/pompa-obiegowa-alpha2/960

lub

http://hurtowniapomp.pl/katalog/produkt/pompa-obiegowa-alpha2/961

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

ja mam IBO beta 25-60 chyba najdłużej, jeszcze tutaj wtedy nikt o niej nie wspominał. Będzie ze 3 lata. Ostatnio zaczęła coś dziwnie głośno chodzić, ale za tą cenę polecam.

Opublikowano (edytowane)

A gdyby to całkowicie zautomatyzować ? 

We wskazane miejsce podłączyć kolejny zawór na osmozę .

Wstawić trójnik i zawór , wówczas chemia byłaby dostarczana do wylotu przefiltrowanej wody .

Nie jestem pewny czy ciśnienie z wylotu byłoby zbyt duże żeby spowodowało cofkę do filtra na chemię, może wówczas zawór zwrotny by rozwiązał prawidłowe działanie ?

428AC4B4-1464-47F0-BE72-BF0AD409C599.jpeg.27088c92373a4b37358c94d3073f64b1.jpeg

Edytowane przez mazilo