Skocz do zawartości

500l - czas zacząć .......będzie ciekawie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, mazilo napisał:

🙉🙉🙉🙈🙈🙈przy słabym płukaniu to i start zrobię bez WA😂😂😂

Też tak możesz :) heheheh....

Dla mnie piasek bomba, lepsze to niż szarawo-żółty kreisel o nudnej gradacji... Zbieraj piasek do wiaderka i porządnie przepłucz ciepłą wodą (lepiej rozpuszcza zbędne osady) - wykonaj to aż do czasu uzyskania czystej wody...

Dla poprawy wyglądu możesz w pierwszym lepszym zoologicznym dokupić jakiś 1kg żwirku około 2mm i wymieszać lub rusz zadek i idź na spacer po okolicy, odszukaj piasek o zróżnicowanej gradacji i jego użyj do akwarium (o ile nie jest to jakiś odpad) im ciekawsza faktura tym naturalność w akwarium jest większa...

Opublikowano

Nim wsypiesz od razu pospółkę do zbiornika spróbuj na próbę wymieszać i ocenić wygląd na żywo w jakimś mniejszym pojemniku... Potem włóż z pojemnikiem do akwarium pod zamontowaną lampę i porównaj efekty pracy co jest lepsze... Unikniesz potem problemów z koniecznością odsiewania ziarenko po ziarenku pospółki od piasku kreisel :) hehehe

Opublikowano (edytowane)

Niestety 1/4 wiadra ( pospółka ) próbowałem wypłukać . Przy dwudziestokrotnym wylaniu wody - odpadłem . Tragedia , tragedia . Woda wciąż brudna .Malo tego , cały czas praktycznie wypłukiwany był piasek granulacji mąki . Czekam do środy i kupuje Kreisel . Najwyżej będę uczuł się na błędach , choć gdziekolwiek czytam każdy go chwali . 

Edytowane przez mazilo
Opublikowano (edytowane)

Może spróbuj tą pospółkę przez sito przesiać w ten sposób pozbędziesz się pyłku i dużo łatwiej będzie go wypłukać. Jak będzie za drobny to nie dasz później rady z cyrkulacją. Sam przerabiałem biały bardzo drobny kwarcowy, później trochę grubszy biały wapienny aż dorosłem do żwirku który sam przesiałem i efekt jak dla mnie spoko.

73513564_462345791079400_9035900992171802624_n.jpg

74209774_2466911456916337_2090999021261815808_n.jpg

74341951_915126442220897_776403402761437184_n.jpg

Edytowane przez Gonera1992
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No muszę przyznać, że efekt bombowy i jak dla mnie to jest to co tygryski lubią najbardziej... Naturalność i niejednorodność, która powinna na stałe zadomowić się w naszych zbiornikach...

A nie ciągłe polecanie piasku KREISEL o jednorodnym wyglądzie i 1mm średnicy a już nie daj borze tego białego, czarnego ustrojstwa... Wygląd KREISEL jak dla mnie jak piaskownica z kamieniami a do tego zdarza się że bywa szarawy...

Edytowane przez Morganelo
Opublikowano

A co spadło pod sitko :) dorzuć zdjęcie...

Wymieszanie tego co zostało z piaskiem jednorodnym z akwarium jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Jedynie trzeba pomyśleć lub na zasadzie prób i błędów wywnioskować proporcje dla uzyskania dobrego efektu...

Jak masz możliwość to gdzieś w misce wymieszaj sobie na próbę 50/50 owy piasek w pozostałością pospółki :)... Pokaż efekty...

Opublikowano
1 minutę temu, mazilo napisał:

No nie , cała reszta to piasek z milem - tego czego nie da się przepłukać ( odpadłem przy 20 przelaniu )

Ups mało precyzyjnie napisałem, wymieszaj pozostałość po pospółce ale tą z sitka i z akwarium, nie to co przeleciało przez sitko :) teraz chyba jaśniej...