Skocz do zawartości

500l - czas zacząć .......będzie ciekawie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki bardzo 🙂 

Tak , rady nie poszły w las. Mimo upływu czasu z przeciekającym akwarium w końcu udało się. 

Skorzystałem z wielu rad : spienione pcv ( broń Boże styropian ), rozruch na WA , narurowiec , falownik , pokarm, oświetlenie  i na samym końcu obsada .
Teraz pewnie bede borykał się z wieloma mniejszymi lub większymi problemami . 

Od wczoraj cieszę oko choć straty poniosłem (niestety dzisiaj drugi zgon tego samego gatunku ) .

Zdałem sobie sprawę zwłaszcza przy NO2-0,035 ,że mogłem jeszcze poczekać . Niestety rybki już dostarczone .

Ryby pływają przy dnie chociaż zaczynaja wypływać do góry .

Są mega płochliwe , wystarczy że się ruszę i jakbym rybek nie miał , wszystkie schowane :-(.

Parametry wody na dziś :

NO2-0,08
NO3-  1     
NH4-0,025

Niepokoi mnie wzrost NO2 ( być może świadczy o niedojrzeniu akwarium - pomiar przed wpuszczeniem NO2-0,035)

Z jednej strony wzrost NO2 to normalna sprawa po zarybieniu ( chociaż ? ryby będą karmione dopiero jutro ), asekuracyjnie dodałem dwie ampułki bakterii .

Zobaczymy jutro jak sprawy będą się miały .

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, mazilo napisał:

Są mega płochliwe , wystarczy że się ruszę i jakbym rybek nie miał , wszystkie schowane :-(.

Tym się nie przejmuj. Naturalny instynkt samozachowawczy maluchów. Wystarczy, że jedna się spłoszy, a reszta idzie w jej ślady. Z czasem nabiorą zaufania, a w miarę dorastania też to zaniknie. 

Edytowane przez pozner
Opublikowano
W dniu 8.04.2020 o 16:08, mazilo napisał:

Parametry wody na dziś :

NO2-0,08
NO3-  1     
NH4-0,025

Niepokoi mnie wzrost NO2 ( być może świadczy o niedojrzeniu akwarium - pomiar przed wpuszczeniem NO2-0,035)

Witaj Łukaszu ;)

Widzę że masz problem z podwyższonym NO2,po wpuszczeniu obsady. Zaopatrz się w Kordon AmQuel Plus,lub Sera Toxivec. Gdyby bardziej NO2 się podniosło to zawsze będziesz miał go w gotowości. Na tą chwilę nie karm ryb i codziennie monitoruj NH4,NO2.

W dniu 8.04.2020 o 16:08, mazilo napisał:

Z jednej strony wzrost NO2 to normalna sprawa po zarybieniu ( chociaż ? ryby będą karmione dopiero jutro ), asekuracyjnie dodałem dwie ampułki bakterii .

Dobra decyzja z dodaniem bakterii.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

I niestety dzieje się źle .

Andrzeju nie uwierzysz - kupiłem SERA toxivec:-)

Będzie potrzebne , przed chwila zmierzyłem NO2-0,2 mimo dodania przedwczoraj 2szt ampułek z bakteriami .

Nakarmiłem ryby raz przed przeczytaniem postu i odnotowałem mega wzrost 😞

Prosze o i formacje w jaki sposób mam zastosować SERA toxivec?

Instrukcja mówi o 5mln na 20l wody .

Czy mam to dodać w przeliczaniu na podmienianą  wodę czy bezpośrednio do zbiornika ? 
Jesli bezpośrednio do zbiornika to liczymy obiętość brutto czy netto ?

Jesli z podmienianą wodą to ile podmienić i ile dodać ( znów wyliczenie pod zbiornik czy ilość upuszczonej wody )

Czy przy dodaniu uzdatniacze zachowujemy podmianę wody 1x tydzień ?

Obecne parametry :

NO2-0,2      
NO3-1       
NH4-0,025

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Wymień ok. 50% wody. SERA toxivec dodaj  na ilość netto wody. Myślę, że gdzieś na 400 litrów. 

PO dodaniu uzdatniaczy kontroluj poziom NO2 codziennie i jak urośnie do niebezpiecznego 

dla ryb stężenia, to czynność powtarzasz i tak do czasu aż się ustabilizuje. 

Opublikowano

Oki , wymieniłem 50% wody , dodałem 75mln SERA toxivec ( policzyłem 300l netto )   
Środek dodawałem w kilku dawkach podczas dolewania wody przez ustrojstwo .

Jutro  rano sprawdzę parametry . 

Opublikowano

Jutro  rano sprawdzę parametry . 

Możesz sprawdzić od razu, to działa natychmiast. Wiem, że nie ma światła słonecznego, ale nawet przy sztucznym oświetleniu zobaczysz różnicę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 minuty temu, Bartek_De napisał:

Możesz sprawdzić od razu, to działa natychmiast. Wiem, że nie ma światła słonecznego, ale nawet przy sztucznym oświetleniu zobaczysz różnicę.

Korci , ale wytrzymam do rana . Gorzej na pewno nie będzie więc spać będę troszkę spokojniej 🙂

Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze jedna rzecz , pompę cyrkulacyjną ustawioną mam na połowie  mocy , pompę obiegową na drugim biegu, w chwili wyłączenia obydwu urządzeń rybki automatycznie po około 2 min zaczęły pływać ku samej gorze , stały się odważniejsze .

Wątpię, aby cyrkulacja była za mocna , czy oby aż tak były płochliwe ? 

Edytowane przez mazilo
Opublikowano

Dopiero wróciłem z pracy i wcześniej nie mogłem nic napisać, nawet nie musiałeś tej podmiany robić, też by zadziałało. Jak masz bakterie w zapasie to wlej teraz ampułkę.