Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czemu?

jest duże złoże... rzędu 25L, jest równomiernie zraszane, czyli rozwiązany problem zraszaczy, któr przekreślały hydroponikę jako jedyny bio"...

jest na bazie wypełnienia z hydroponiki i parametry są stabilne, przepływ silny, bo w przedziale 1500-1900l/h

więc pytam poważnie, jakie widzisz zagrożenia?

Opublikowano

Zagrożenie widzę w tym, jak to określiłeś równomiernym zraszaniu. To raczej nie miejsce na taką rozmowę, więc krótko.

Sam się kiedyś bawiłem w identyczną konstrukcję, tylko, że napędzaną wodą z kubełka. Przy rurce zraszającej umieszczonej wewnątrz złoża całość raczej nie jest równomiernie zraszana. Woda płynie w dół najprostszą drogą, więc choćbyś nie wiem co zrobił, nie popłynie w górne partie złoża, zwłaszcza na bokach donicy. Miałem dokładnie ten sam problem, więc wymyśliłem sobie, że umieszczę rurkę nad złożem. Owszem, było lepiej, ale niewiele. Później kombinowałem z ponawiercają płytką umieszczoną nad złożem. Może problemem był mniejszy przepływ. Nie pamiętam ile dokładnie ma UniMax 250, ale myślę, że przez doniczkę długości 50-60cm w ciągu godziny przepływało ok. 600l wody. U Ciebie doniczki są znacznie dłuższe, wyglądają na 100cm, więc przepływ w stosunku do długości, jakby nie patrzeć masz niewiele większy. Przewaga klasycznego złoża zraszanego nad tymi konstrukcjami jest w orientacji urządzenia. W klasycznych rozwiązaniach konstrukcja jest pionowa, więc rozproszenie musi być stosunkowo niewielkie, a nie jak tutaj, zraszać powierzchnię 100 x 20cm. Z fotek niewiele wynika, ale osiągnięcie 40% skutecznie zraszanego wkładu, to już nie lada wyzwanie. Pamiętaj, że jeśli złoże jest tylko wilgotne, to raczej niewiele Ci to daje, bo woda raczej stoi, a ilość substancji organicznych dostarczanych do złoża jest w dużym stopniu ograniczona. Uważam, że lepszym systemem byłby przepływ z jednej strony złoża na drugą, a nie z góry do dołu. Owszem, złoże byłoby zatopione, ale filtrowałoby całą powierzchnią.

Opublikowano

kliknąłem na ankiecie 180X55X55

Widziałem taki zbiornik we wrocławskim zoo. Jest genialny, jak dla mnie idealne proporcje pomiędzy długością, wysokością i co najważniejsze głębią :) Gdyby było, że ja to ty (znaczy makok :)) to dałbym sobie spokój z kombinacjami do czasu wyjaśnienia przeprowadzki. Jeśli zaś chodzi o ogrzewanie podłogowe: miałem kiedyś okazje pomagać w zakładaniu takowego i rury nie idą wszędzie. Tak jak napisał któryś z poprzedników znajdź litą wylewkę i możesz tam słonia postawić :) Opukać dobrze podłogę, zdjąć kawałek paneli dla pewności i problem z głowy. Życzę zwycięstwa w rozterkach i spokojnego snu :D Pozdrawiam

Zealota

Opublikowano

jako, że moja sytuacja mieszkaniowa wcale nie chce sie wyklarować, ja nie lubię na coś czekać oraz pewne rzeczy można załatwić tanio, to stawiam w tej chwili baniak 150x60x50h bo taki wejdzie mi na obecną szafkę z lekkim przedłużeniem blatu, bez konieczności całkowitej przebudowy :P

myślałem o 135x58x50, ale nie... zmiana blatu i heja 450L :lol:

baniak przejściowy - a już na własnym mieszkaniu - oj kiedy to bedzie? - postawię stacjonarny baniak marzeń...

wracając jednak na ziemię - tą 450-tke postanowiłem skleić sam, ponieważ za dwa chivasy (które też dostałem - trochę strata, ale co tam) + mała dopłata dostanę szyby 8mm float przycięte ale nieoszlifowane :wink:

teraz do aspektów technicznych - kleiłem już kiedyś małe teraria, czy ostatnio komin, więc dam radę - akwa zamierzam skleić u ojca w warsztacie (są wszystkei potrzebne narzedzia) i tam je testowo zalać, więc nie ma stresu o chatę :wink:

przeczytałem już cały internet dwa razy o klejeniu akwariów, ale jeśli macie jakieś wskazowki i chce Wam się coś skrobnąć to będę wdzięczny...

zastanawiałem się, bo bardzo podobają mi się akwaria klejone przezroczystym silikonem - który pozostaje przezroczysty, a nie mlecznieje z czasem, tak jak ten soudal który stosowałem na kominie?

tyle z aktualności :lol:

aha z OT to nowe zdjęcia ryb - ciemny pokój - jedna narva nature 36W

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.