Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Makok, ja zagłosowałem na 180, ale jestem zdania, jak yaro, tzn 200x60 było dobre :wink::D

?Jestem zdania, co poniektórzy wyżej, tzn spróbuj coś zrobić z tą podłogą. Szkoda stawiać takie akwa, a później mieć problemy. Tego w 5 minut się nie przestawi :? najpierw sprawdź tą podłogę :wink:

Aha, co do akwa, to również zasugerowałem się głębią. I uważam, że akwa powyżej 50cm są ok. Nie podzielam zdania, że pyszczaki nie pływają w górnych partiach akwa. No i długość, jak dla Labeotropheusa jest dobra :P

OCzywiście nie stawiaj akwa na starym, jak się będziesz przeprowadzał :wink:

Opublikowano

Zagłosowałem - 180x55x55. Jeżeli na długość po przemeblowaniu Ci wejdzie to na tą chwilę wydaje się to optymalne rozwiązanie. Przy 200ce masz węższy zbiornik a to jednak jest istotne. Sam posiadam dość długi zbiornik (Tanga) co jest bardzo fajne ale za to wąski - na dzień dobry odpadła mi koncepcja tła wewnętrznego (mam zewnętrzne). Przy tych wymiarach masz długość oraz sporo miejsca na fanaberie dla Ciebie (tło itd.) i na wypływanie - dla rybek (tradycyjnie proponuję 1+ 3 saulosi:).

Opublikowano

hmmm

rzeczywiście chyba nie do końca się jasno wyraziłem...

jeśli za miesiąc okaże się że czerwiec/lipiec się przeprowadzam to oczywiście nowy baniak w nowej chacie...

natomiast jeśli się okaże że nie, to zostajemy tu na dłużej i wtedy baniak tutaj...

podłogę - jedyne co mogę zrobić to płyta metr na dwa rozkładająca ciążar na większą powierzchnię... jakiekolwiek zaglądanie pod panele czy zalewanie betonem odpada...

w tamtym rogu gdzie ewentualnie by miało stać większe akwa jest najzimniejsza podłoga, więc wydaję mi się że nie ma tam rur i aż tak nie siądzie (z ta płyta oczywiście)

Opublikowano

Chciałem właśnie taką płytę zaproponować. A próbowałeś testu stukowego w miejscu gdzie miałoby stać akwa ? :) Czy podłoga w tym miejscu wydaje inny dzwięk niż tam gdzie podejrzewasz, że są rury? bojeśli tak, to możesz mieć szczęście i mieć w tym nowym miejscu litą wylewke i podłoga nie siadłaby. Niemniej płyta jak największa dla rozłożenia ciężaru to gut idea!

Opublikowano

Kazdy napisze Ci co innego ale inho jak w starym mieszkaniu by miało być to nie wiem czy jest sens robienia rewolty w umeblowaniu wiec bym dał to co się mieści czyli jak napisałeś max 160/60/60 ale jeśli i takw domu miałbyś robić rozpierduche nie mówiąc o przeprowadzce bo wtedy bym się wcale nie namyślał tylko IDZ NA CAŁOŚĆ - IDZ NA CAŁOŚĆ

czyli tak jak Yaro napisał 200/60/60

Opublikowano

Bezsnesowne gdybanie...

Ściągasz listwe narożnikową i kilka paneli. I wiesz wszystko. Ogrzewanie Cie nie obchodzi bo w miejscu gdzie stoi akwa zalewasz to jakąś masą samopoziomującą albo nawet zwykłym klejem do ceramiki (albo czymś tańszym szybciejiążącym. Na to panele i nic Ci tego nie ruszy.

Wystająca decha spod szafki jak zasugerowałeś raczej za mądrym pomysłem nie jest...

Opublikowano

Tak się tylko zastanawiam... jeśli do 240 robiłeś sumpa, hydroponikę i beczkę, to czym będziesz filtrował 500, czy 700l :?: :lol: .

Dla mnie z ww. ideał 180x55x55, chyba, że będziesz miał miejsce na realizację pomysłu yaro :wink: .

Opublikowano
... jeśli do 240 robiłeś sumpa, hydroponikę i beczkę, to czym będziesz filtrował 500, czy 700l :?: :lol: .

.

jak by to przeliczyc proporcjonalnie to przy duzym akwa makokowi do filtracji wychodzi: basen, palmiarnia i cysterna kolejowa :wink::lol:

Opublikowano

Misyo - odpada to odpada i nie jest to bezsensowne gdybanie... poprostu.

oczywiście sump do 240-tki to był ubaw, ale już nie jest bo go nie ma :P

teraz jest coś takiego, tylko druga donica zasypana też do pełna i prefiltr w akwa...

i śmiech śmiechem, ale o coś takiego pytałem w okolicach września tylko że bardzie skomplikowane i nie spotkało się z aprobatą więc pomysł odrzuciłem, a proszę od dwóch tygodni działa znakomicie... lampa hqi i tak musi iść pod pokrywę w stylu cezarixa, więc i jest gdzie ukryć...

śmiejcie się zatem dalej, ale z wyłączeniem kosztu pompy, mamnajtańszy możliwy filtr zraszany dużej pojemności - wystarczy dodawać donic jak komuś mało... :mrgreen:

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.