Skocz do zawartości

Biały nalot na tle strukturalnym!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czemu..? Nie wiem..
ano bo jak ktoś 20 lat hoduje molinezje i skalary w 60l akwa to przemawia przez niego doświadczenie. A sól i FMC to "rady doświadczonych akawarystów"
Opublikowano

heh, a żebyś wiedział:) 3 miechy temu miałem taką sytuacje gdzie byłem po pokarm w jakimś zoologu w krk i gość doradzał w sprawie pyszczaków jakiejś parze. Pakował jak leci do kompletu z akwarium 60l itd.... plus FMC, inne preparaty i jakiś jeden pokarm. Podeszzłem i grzeczne powiedziałem, że to nie ma racji bytu... Na co sklepikarz: "a co ty gówniarzu możesz wiedzieć o rybach, ponad 35 lat je już trzymam". Tak więc parze powiedziałem żeby sie dokłądnie zastanowiła i napisałem adres strony KM (karta KM sie przydała jako bajer potwierdzający wiedze o malawi hehe;) )na kartce by coś poczytali i wyszedłem. Mam nadzieje że za radą to 60l zostawili w spokoju i takze wyszli od tego znafcy.

Opublikowano
że za radą to 60l zostawili w spokoju i takze wyszli od tego znafcy
nie chcę Cie martwić ale jak pracowałem w zoologu to sprzedać laikowi coś większego niż 112 l to była rzecz nieomalże niemożliwa
Opublikowano

Bo i ceny są z kosmosu;) to samo kubły naprzykład w centrach handlowych... Albo pyszczaki albo 60l, pogodzić się nie da. To forum jest przykładem na to że jeśli komuś nie akwarium a pyśki wpadły w oko to kupił 112 i więcej.

Opublikowano

ja tez mam taki nalot na grzalce w sumpie,i nie panikuje,to chyba normalne,,,,,akwarium ustabilizowalo sie po trzech tygodniach no2-zero.

a jak z ta sola,,,jodowana czy nie,,bo zwyklej kuchennej raczej nie dawaj,,,taki nalot jeszcze mialem na zlaczkach rurek,gdzie lekko ciekly

,co do forum,lepszego na temat malawi nie ma w polsce,,,,,,,,sprzedawcy w zoologach to szkoda gadac,hehehehe,byle sprzedac....

Opublikowano

OK. Czekam na dalszy rozwój wody. Grunt to spokój. :) Będę obserwował i badał wodę. O dalszych efektach poinformuję was. :) mam nadzieję że wszystko się ułoży. Przez kolejne 9 dni zamierzam dodawać nitrivec.

pozdr.

Opublikowano

No więc woda jest kryształ!,

NO3 - 20

pH - 8

Nalot została zahamowany (jest biały, ale nie jest już śluzowaty, tak jakby stwardniał :))

Jak myslicie, jakie mam podjąć kolejne kroki? Podmianę wody? Czy mogę wpuszczać kolejne pysie? Nadal mam 5 młodych msobo i mają się znakomicie :)

Proszę o porady.

pozdr. i dzięki.

Czuję ulgę ..... :)