Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ze swojej strony zaproponuję JBL jako filtr biologiczny. Do środka gąbki z zestawu plus 2 litry ceramiki równomiernie w dwóch koszach i to wszystko na początek, później będzie można pomyśleć o purigenach, purolitach itp. Natomiast filtracji mechanicznej te filtry nie ogarną. Najszybszym i najprostszym rozwiązaniem jest Aquael Circulator 2000 i do tego prefiltr Eheim. Jeśli lubicie się pobawić, to u mnie fajnie sprawdza się korpus narurowy 10" połączony z pompą AquaNova N-RMC 4000, post #13 w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

A jak to wyglada(jak rozpoznac samca od samicy?) i jak musza dominowac(ile samcow ile samic) z danego gatunku chodzi o ten sklad co już byl podany bo jestezmy "zieloni''w tym temacie  chyba ze ktos zaproponuje jeszcze cos innego :)

Edytowane przez Solina 2809
Opublikowano

Ja wiem, że jesteście zieloni no ale jednak kłaniają się podstawy. Nie planujecie chyba postawić baniaka pod wpływem emocji? Obecnie ja ze swojej strony radzę najpierw zajrzeć do FAQa, spokojnie rozeznać się w posiadanym sprzęcie no i poczytać jednak z czym to się je. Jak już będzie coś wiadomo na czym stoicie to już dobór obsady będzie łatwiejszy. Nie ma co strzelać z pytaniami na oślep a tym bardziej rozpisywać się jak wygląda samica a jak samiec Saulosi. Spokojnie nic na wariata.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Ja wiem, że jesteście zieloni no ale jednak kłaniają się podstawy. Nie planujecie chyba postawić baniaka pod wpływem emocji? Obecnie ja ze swojej strony radzę najpierw zajrzeć do FAQa, spokojnie rozeznać się w posiadanym sprzęcie no i poczytać jednak z czym to się je. Jak już będzie coś wiadomo na czym stoicie to już dobór obsady będzie łatwiejszy. Nie ma co strzelać z pytaniami na oślep a tym bardziej rozpisywać się jak wygląda samica a jak samiec Saulosi. Spokojnie nic na wariata.

Momentami normalnie mysle ze chyba wrocimy do holendra hehehhe  na poczatku wydaje się ze to takie latwe z malawi a tu jednak psikus 

Edytowane przez Solina 2809
Opublikowano

Według mnie malawi to taki sam biotop jak każdy inny. Generalnie to my decydujemy jak podchodzimy do tego hobby. Zarówno w malawi jak i w morskim czy holendrze można takie akwarium prowadzić z pasją, zaangażowaniem, starając się robić coś więcej niż tylko dolewać odparowaną wodę. Można mieć cudowne żywice ale co z tego jeżeli w akwarium 500 litrów masz 10 kompletnie różnych i nie pasujących do siebie gatunków. Można godzinami siedzieć i wybierać dwa gatunki do takiego litrażu aby maksymalnie oddać klimat jeziora. Wszystko zależy jak ma wyglądać ostateczny efekt. Napisałaś, że wrócisz do holendra. A dla mnie właśnie cały ten busz w akwarium jest porażający. Makro, mikro, CO i jeszcze nie wiadomo co. W malawi filtracja, filtracja i jeszcze raz filtracja ale to wcale nie oznacza, że gdy to spełnisz to nasz biotop jest bezobsługowy. Tak jak wspomniałem to wszystko zależy od podejścia i chciejstwa. Wiesz ile razy na forum można przeczytać o osobach z prośbą o identyfikację ryby gdzie po kilku postach okazuje się, że taki okaz kupił w zoologu lub dostał bo koledze się znudziło akwarium? A jak spytasz się o coś jeszcze to dowiesz się, że on nie wie dlaczego mu tak wapień filipiński zarasta glonami a kaskada coś głośno chodzi? To jest właśnie to podejście. Akwarium można traktować albo z pasją albo ot jest to jest bo dzieci chciały takie kolorowe rybki to wrzuciłem co mi Pan ze sklepu powiedział. Proste to dopiero jest jak się postawiło 10 baniaków w ciągu ostatnich 5 lat ale na początku to 75% obsady odeszło bo saulosi i livingstonii w 180 litrach to chyba jednak nie to.

Dlatego też odesłałem Ciebie do FAQa byś po jego przeczytaniu wiedziała jakie pytania zadawać. Przecież nikt z nas nie piszę tego z przekory albo zawiści (wiem ale nie powiem) tylko z dobrego serca by akwarium wystartowało raz a porządnie i przede wszystkich w przekonaniu, że tego właśnie chcesz.

Opublikowano

Jerry_jerry przestudiowalam poradnik dzieki bardzo pomogl czyli moge laczy dwa gatunki z mbuna i non buna tylko zeby mniej więcej mialy taki sam stopien lagodnosci i agresywnosci. Jezeli chodzi o skaly to te mbuna najlepiej jeden gatunek i dobrac non buna czy odwrotnie   albo szukac cos z jednego gatunku o mniej wiecej takiej samej agresywnosci. bedzie i piasek i  skaly. jeszcze nie wiemy dokladnie jak bedzie wygladac wszystko wyjdzie jak bedziemy robić cale podloze. Z filtraca tez już wiem wszystko.  

No w holendrze tez mnie przerazaly te rosliny jeszcze maz nawoz specjany stosowal zeby szybciej rosly i,, bimbrownice,, zrobil CO2 na porost roslin heheheheh 😂 

Po przestudiowaniu akrykulu to już się tak noe obawiam tego malawi dzieki pomogliscie duzo 

:)

Opublikowano

Jeśli chodzi o łączenie mbuna i non to jest wielu ekspertów na tym forum. Ja nie pomogę bo od początku wiedziałem, że w moim litrażu tylko mbuna. To co podałem to oczywiście bardzo oklepane gatunki jednak mają w sobie to coś - koloryt malawijski. Uważam, że taki Tropheos Otter Point jest również bardzo ładną rybą. Generalnie mogę Tobie polecić dwie strony partnerów forum czyli:

- http://www.tanganikamalawi.pl

- https://fishmagic.pl/

Poprzeglądaj ich strony a zobaczysz jakie inne gatunki się Wam widzą. Możesz również zadzwonić zarówno do Pana Dariusza jak i Jarosława a z całą pewnością coś ciekawego Tobie doradzą. Ja kupowałem u fishmagica ale miałem przyjemność rozmawiać telefonicznie z Panem Dariuszem i sam na dzień dobry proponował mi jako drugi gatunek ciekawe okazy.

Pamiętaj, że pyszczaki to wariaty. Możesz mieć i cztery gatunki, które będą żyły w spokoju ale równie dobrze możesz trafić na osobnika, który cały baniak będzie terroryzował. U mnie harem Har żył w spokoju coś koło 6 miesięcy. Wszystko ładnie do momentu aż pewnego dnia samcowi coś odbiło i ganiał samice jak tylko mógł. U kogoś innego zestawienie Saulosi i Har sprawdziło się w 100% a u mnie już nie.

Opublikowano
Godzinę temu, Solina 2809 napisał:

Po przestudiowaniu akrykulu to już się tak noe obawiam tego malawi dzieki pomogliscie duzo 

Malawi i BW to dwa najbardziej proste biotopy no i LT. Mieliście zielone to tutaj jak nie zaczniecie kombinować to macie "malawijskie" LT.

Ale ,że to dział OBSADA  to tego się  trzymajmy:)