mkrol Opublikowano 10 Listopada 2018 #1 Opublikowano 10 Listopada 2018 Witam, Mam akwarium 112l i używam filtra JBL e702 z gąbką na wlocie jako prefiltr. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie i nadszedł czas na zastosowanie innego prefiltra i tu mam zagwozdkę co zrobić: 1) przed JBL e702 zastosować filtr narurowy 10" np ze sznurkiem, niestety problemem jest miejsce w szafce czy 2) dokupić prosty filtr np. HW 603b i oczywiście zainstalować go przed JBLem. Sam nie wiem która wersja mniej ograniczy przepływ, który nie ukrywajmy i tak jest dość niewielki. Swoja drogą nigdzie nie mogę doczytać, czy w przypadku opcji 2 (dodatkowy HW) filtr powinien być włączony tzn pompa będzie pracowała, czy tylko powinna działać pompa w JBL. Jeżeli to jest bardzo głupie pytanie, to i tak prośba o krótką odpowiedź.
suricade Opublikowano 10 Listopada 2018 #2 Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Masz tam jeszcze jakieś filtry ? Jak dla mnie ten filtr jest za słaby na którekolwiek z tych rozwiązań. HW jako prefiltr montuje się bez pompy. Co nie pasuje w dotychczasowym rozwiązaniu z gąbką ? Edytowane 10 Listopada 2018 przez suricade
mkrol Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Niestety mam tylko tego JBLa e702, ale jak będzie trzeba to coś mogę dokupić. Odnośnie gąbki, to główny problem jest czyszczenie i chciałem zastosować coś zewnętrznego, no ale jak znacznie to wpłynie na przepływ, to chyba nie ma sensu kombinować i zostanę przy starym rozwiązaniu. Może ewentualnie jakieś inne pomysły? Edytowane 10 Listopada 2018 przez mkrol
suricade Opublikowano 10 Listopada 2018 #4 Opublikowano 10 Listopada 2018 (edytowane) Można zrobić mini kaseciaka . Z miejscem na gąbkę i np. pompę Hydor Pompa Pico Evolution 1200. Obok pompy wkładasz zasys kubełka i masz załatwioną sprawę prefiltra oraz filtra mechanicznego. Mam tego typu rozwiązanie w 160 l. W 112 obok takiego JBl-a, jak Twój miałam jeszcze głowicę Aquaszut 750 . Woda byłą Ok ale płukanie gąbek było upierdliwe. Jedna i wyciągana od góry gąbka jest dużo wygodniejsza. Edytowane 10 Listopada 2018 przez AndrzejGłuszyca 1
mkrol Opublikowano 10 Listopada 2018 Autor #5 Opublikowano 10 Listopada 2018 Raczej myślałem o jakimś gotowym rozwiązaniu, bo z tym zrobieniem kaseciaka, to będzie problem. Odnośnie gąbki na wlocie filtra, to może lepszym rozwiązaniem jest taki prefiltr EHEIM, z tego co widzę, da to dwie gąbki w obudowie. Może przy czyszczeniu i wyjmowaniu nie leci tyle syfu do akwarium?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Listopada 2018 #6 Opublikowano 10 Listopada 2018 1 minutę temu, mkrol napisał: Odnośnie gąbki na wlocie filtra, to może lepszym rozwiązaniem jest taki prefiltr EHEIM, z tego co widzę, da to dwie gąbki w obudowie. Może przy czyszczeniu i wyjmowaniu nie leci tyle syfu do akwarium? Właśnie mam tak zrobione. Tyle ,że zamiast gąbek oryginalnych daję watę Symec JBL ciasno wciśniętą w moduły. przy wyjmowaniu nic nie leci do zbiornika bo nie ma takiej możliwości.
Loobo Opublikowano 11 Listopada 2018 #7 Opublikowano 11 Listopada 2018 Możesz też daj większą i gęstszą gąbkę na ten wąż po prostu. W sklepach akwarystycznych to groszowe sprawy, a możesz też zamówić z internetu.
Piotr775 Opublikowano 11 Listopada 2018 #8 Opublikowano 11 Listopada 2018 (edytowane) Mam również JBL z tym że 1501. Przed nim mam założony prefiltr HW i powiem ci że on u mnie strasznie stłumił przeplyw, wiec i pewno u Ciebie tak bedzie. Jeżeli chcesz kombinowac z prefiltrem to wstaw Eheima ,tak jak ma Andrzej. Edytowane 11 Listopada 2018 przez Piotr775 1
Piotr775 Opublikowano 11 Listopada 2018 #9 Opublikowano 11 Listopada 2018 2 godziny temu, raiders napisał: Dobrze a co masz w tym jblu w koszach? Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka A górnym koszu orginalne gąbki ,w reszcie 1,5l matrixa i 1,5l ceramiki.
mkrol Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 13 Listopada 2018 No to postanowione, że będzie prefiltr EHEIMa, dzięki za wskazówki. Mam jeszcze pytanie odnośnie skimmera, bo zastanawiam się czy taki zewnętrzny zakładany na wlot (np. Skimmer YM-521) sprawdza się i czy bardzo to wpływa na przepływ filtra?
Rekomendowane odpowiedzi