Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam akwarium 112l  i używam filtra JBL e702 z gąbką na wlocie jako prefiltr. Niestety nie jest to dobre rozwiązanie i nadszedł czas na zastosowanie innego prefiltra i tu mam zagwozdkę co zrobić:

1) przed JBL e702 zastosować filtr narurowy 10" np ze sznurkiem, niestety problemem jest miejsce w szafce

czy

2) dokupić prosty filtr np. HW 603b i oczywiście zainstalować go przed JBLem.

Sam nie wiem która wersja mniej ograniczy przepływ, który nie ukrywajmy i tak jest dość niewielki. Swoja drogą nigdzie nie mogę doczytać, czy w przypadku opcji 2 (dodatkowy  HW) filtr powinien być włączony tzn pompa będzie pracowała, czy tylko powinna działać pompa w JBL. Jeżeli to jest bardzo głupie pytanie, to i tak prośba o krótką odpowiedź.

Opublikowano (edytowane)

Masz tam jeszcze jakieś filtry ?

Jak dla mnie ten filtr jest za słaby na którekolwiek z tych rozwiązań.

HW jako prefiltr  montuje się bez pompy.

Co nie pasuje w dotychczasowym rozwiązaniu z gąbką ?

Edytowane przez suricade
Opublikowano (edytowane)

Niestety mam tylko tego JBLa e702, ale jak będzie trzeba to coś mogę dokupić. Odnośnie gąbki, to główny problem jest czyszczenie i chciałem zastosować coś zewnętrznego, no ale jak znacznie to wpłynie na przepływ, to chyba nie ma sensu kombinować i zostanę przy starym rozwiązaniu.

Może ewentualnie jakieś inne pomysły?

Edytowane przez mkrol
Opublikowano (edytowane)

Można zrobić mini kaseciaka . Z miejscem na gąbkę i np. pompę Hydor Pompa Pico Evolution 1200. Obok pompy wkładasz zasys kubełka i masz załatwioną sprawę prefiltra oraz filtra mechanicznego. Mam tego typu rozwiązanie w 160 l. W 112 obok takiego JBl-a, jak Twój miałam jeszcze głowicę Aquaszut 750 . Woda byłą Ok ale płukanie gąbek było upierdliwe. Jedna i wyciągana od góry gąbka  jest dużo wygodniejsza.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Raczej myślałem o jakimś gotowym rozwiązaniu, bo z tym zrobieniem kaseciaka, to będzie problem.

Odnośnie gąbki na wlocie filtra, to może lepszym rozwiązaniem jest taki prefiltr EHEIM, z tego co widzę, da to dwie gąbki w obudowie. Może przy czyszczeniu i wyjmowaniu nie leci tyle syfu do akwarium?

Opublikowano
1 minutę temu, mkrol napisał:

Odnośnie gąbki na wlocie filtra, to może lepszym rozwiązaniem jest taki prefiltr EHEIM, z tego co widzę, da to dwie gąbki w obudowie. Może przy czyszczeniu i wyjmowaniu nie leci tyle syfu do akwarium?

Właśnie mam tak zrobione. Tyle ,że zamiast gąbek oryginalnych daję watę Symec JBL  ciasno wciśniętą w moduły. przy wyjmowaniu nic nie leci  do zbiornika bo nie ma takiej możliwości.

Opublikowano

Możesz też daj większą i gęstszą gąbkę na ten wąż po prostu. W sklepach akwarystycznych to groszowe sprawy, a możesz też zamówić z internetu.

Opublikowano (edytowane)

Mam również JBL z tym że 1501. Przed nim mam założony prefiltr HW i powiem ci że on u mnie strasznie stłumił przeplyw, wiec i pewno u Ciebie tak bedzie. Jeżeli chcesz kombinowac z prefiltrem to wstaw Eheima ,tak jak ma Andrzej.

Edytowane przez Piotr775
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, raiders napisał:

Dobrze a co masz w tym jblu w koszach?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

A górnym koszu orginalne gąbki ,w reszcie 1,5l matrixa i 1,5l ceramiki.

Opublikowano

No to postanowione, że będzie prefiltr EHEIMa, dzięki za wskazówki.

Mam jeszcze pytanie odnośnie skimmera, bo zastanawiam się czy taki zewnętrzny zakładany na wlot (np. Skimmer YM-521) sprawdza się i czy bardzo to wpływa na przepływ filtra?