Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hmmm. Od czego zacząć:-) No tak.

Kilkanaście dni temu pytałem o wplywie twardości wody na rozmnażanie.

Okazało się, że to kran mi tak podnosi twardość wody, a nie wapienie w akwarium. Twardość z kranu 27, bo tygodniu w akwa 20.Ale nie o tym rzecz. Miałem problemy z glonami i postanowiłem wogóle nie zapalać świetlówek. Tak już z 2 tygodnie. Zapala tylko moja żonka jak przychodzą goście :o

No i w tym czasie zauważyłem, jak jednej z samiczek Socolofi zaczął rosnąć brzuch. Także multipunctatus - raczej samiczka również dostała sporego rozmiaru brzuch. I dzisiaj ku mojemu zdziwieniu. Socolofi ma pysk nabrzmiały, nie je i jest agresywna. Brzuch mniejszy. Natomiast multi wcale nie ma brzucha. Wyczytałem, że ta rybcia to taka wodna kukułeczka i podrzuca młode do inkubacji...

I teraz pytanie. Co ma Socolofi w paszczy? Swoje i multi, tylko swoje, a może tylko multi? Co jest możliwe?

Nie ukrywam, że cieszę się cholernie, bo to pierwszy raz.

Wystarczyło zgasić światło?

Hehe. Czekam na rozwiązanie i potomstwo. No i na dyskusję.

Opublikowano

Może nie przyczepie się tak do tej inkubacji bo i pewnie samica inkubuje.. jednak nie wiem skąd wytrzasnąłeś o tym brzuchu:)

Wracając do mojego celu posta błędem jest gaszenie światła w akwarium. Te ryby głupieją jak będą miały jasno jak przychodzą goście. Będą płochliwe, dziwne w zachowaniach itp. Glon jest i będzie w malawi i walczyć z nim to walka z wiatrakami. No może deni jakoś by pomógł ale światło napewno nie przyniesie nic dobrego dla samych ryb.

Opublikowano

Nie wyglądała z tym brzuchem jak matka-kobieta w 9 m-cu ciąży. Był poprostu nabrzmiały. To chyba od ikry. No chyba, że składa paszczą. :P

Goście przychodzą regularnie między 15 a 18. Pokój z akwa jest od wschodu. Tak więc światło mają naturalne. Do tego od czasu do czasu jasniej. Po tym zabiegu woda zrobiła sie klarowna, nie mam problemów z glonami na szybach. Może to też wina świetlówek???

Nie wiem. Mam zamiar jeszcze tak do końca tygodnia powalczyć, a potem już regularnie lampki dawać.

Zresztą to zabieg zalecany na tym forum. Jak widać są różne szkoły.

Opublikowano

Myślę, że bardziej światło słoneczne sprawi wzrost glonów, nie na darmo nie stawiamy ich przy szybie.

Może to jednak widan filtracji? Jakie akwarium, filtracja itp.?

Opublikowano
Nie wyglądała z tym brzuchem jak matka-kobieta w 9 m-cu ciąży. Był poprostu nabrzmiały. To chyba od ikry. No chyba, że składa paszczą. :P

Goście przychodzą regularnie między 15 a 18. Pokój z akwa jest od wschodu. Tak więc światło mają naturalne. Do tego od czasu do czasu jasniej. Po tym zabiegu woda zrobiła sie klarowna, nie mam problemów z glonami na szybach. Może to też wina świetlówek???

Nie wiem. Mam zamiar jeszcze tak do końca tygodnia powalczyć, a potem już regularnie lampki dawać.

Zresztą to zabieg zalecany na tym forum. Jak widać są różne szkoły.

światło słoneczne daje kopa glonom... stawiając akwa np w piwnicy gdzie promienie sloneczne nie dochodza, ograniczylbys wzrost glonow do minimum majac no3 bliskie zera...

Opublikowano
Wystarczyło zgasić światło?

Tak jest przyjemniej :twisted:

Co do inkubacji, raczej w pysku ma tylko swoja ikre.

Co do walki z glonami, swiatlo sloneczne, fakt pomaga glonom pyrz nawet niewielkim stężeniu NO3, glony rosnął jak dzikie.

To w Malawi jest normalne, wiec raczej odpuść walke z zielonka.

Jesli dalej sie upierasz, ze w Twoim akwarium , gdzie warunki sa idealne(chemiczne jak i sloneczne),nie chcesz miec glonow, to.. to mozesz nie chciec dalej, ale raczej walke przegrasz :wink::wink:

Znajomy mowil mi, ze po zmianie wypelnienia filtra bio na sama ,dobra ceramike glony przestaly rosnac, a z okienka swieci mu sloneczko.