Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie co polecanie dać do wnętrza akwarium przed piaskiem i gruzowiskiem kamieni? Kiedyś miałem styropian ale teraz się zastanawiam czy można użyć Mate polietylenową taką jak stosuje się pod akwaria czy zmieni może właściwości wody i odbije się to na rybach? Co polecacie? do zabezpieczenia dna przed kamieniami?

Opublikowano

Ja mam piankę pod panele dwie warstwy po 0,3cm (taka zwykła, biała) i na niej kratki zlewozmywakowe. Pianka nie wpływa na parametry wody

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, rekawiczka napisał:

a plexi?

Nie widzę przeciwwskazań. Swego czasu jak miałem jakieś bojowniki, gupiki i inne rybki, to dłużej lub krócej trzymałem je w przenośnym akwarium z pleksi i nic im nie było. Obudowy filtrów wewnętrznych też są z pleksi albo innego plastiku. Także biologicznie czy chemicznie na pewno nie zaszkodzi, zabezpieczy też dno. Nie nasiąka wodą, nie zrobi się w środku siedlisko nie wiadomo czego. Co więcej, jak ryby zrobią podkop, to będzie to wyglądało jakby dokopały się do dna akwarium :)

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, rekawiczka napisał:

a plexi?

Plexi na upartego może być. Ale pamiętaj ,że ma taką strukturę ,że jest  twarde ( powierzchnia). W momencie jak dostanie Ci się piasek pod spód a przykładowo stoją na niej ciężkie kamienie to nie jest to wskazane. Spienione PCV , podkład o którym wspomniał Bartek  jest o tyle bardziej praktyczne ,że jego struktura jest "miękka" i "pochłania" tego typu nierówności jak ostry kwarc z piasku.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 hours ago, AndrzejGłuszyca said:

Plexi na upartego może być. Ale pamiętaj ,że ma taką strukturę ,że jest  twarde ( powierzchnia). W momencie jak dostanie Ci się piasek pod spód a przykładowo stoją na niej ciężkie kamienie to nie jest to wskazane. Spienione PCV , podkład o którym wspomniał Bartek  jest o tyle bardziej praktyczne ,że jego struktura jest "miękka" i "pochłania" tego typu nierówności jak ostry kwarc z piasku.

Słuszna uwaga. Myśląc o plexi rozważałem dwa warianty - pierwszy to taki gdzie przy położeniu na dnie można zabezpieczyć boki silikonem, a drugie rozwiązanie dać plexi na cienką warstwe styropianiu. Ale chyba spienione PCV wydaje się też akceptowalnym rozwiązaniem.

Opublikowano

Witam,

osobiście zastosowałem kratkę rastrową wykorzystywaną chyba przeważnie w akwariach morskich. Tutaj film ją prezentujący (nie u mnie tylko film ogólny).  Ja u siebie złożyłem kilka kratek, tak że wyszło 120x60 i przyciąłem nożem do 116x54.