Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5 w 1 to szajs, co do szyb to nie aż tak często, ale też trzeba to robić, nie wiem czy i u Ciebie trzeba to robić co dwa dni ? czy musisz mieć krystalicznie czystą szybę ?

Opublikowano
Ręce opadają, nie wiem czy mam sinice czy zielenice zamieściłem fotki tego czegoś na początku mojego tematu. Na fotkach widać dokładnie jak to wygląda, jest to ładnie zielone soczyście zielone, obrasta wszystko kamienie rosliny szyby wszystko wygląda to jak trawa na łące i to równo przystrzyżona

są to około 4-5 mm coś jak włoski taki sterczący jeżyk ryby sobie to podskubują. Akwarium stoi w tym samym miejscu od 1,5 roku i nawet latem nic takiego nie miałem, raz w tygodniu podczas podmianki przetarłem szyby i grało a teraz inwazja!!! Pomóżcie macie większe doświadczenie i nie odsyłajcie mnie do przeszukiwania forum bo już przeszukałem i nic konkretnego nie znalazłem nawet jasnego konkretnie sprecyzowanego opisu jak wyglądają zielenice czy sinice.

eszku, Ty skrobiesz na pewno z zielenic - nie z sinic. Roznica taka, ze wlasnie sinic nei trzeba skrobac, odpadaja same przy lekkim dotknieciu.

Nie mniej jednak, kiedy porost glonow zaczyna przeszkadzac, moze to swiadczyc o:

1)Akwa stoi w najsonecznionym punkcie mieszkania(np na przeciwko okna)

2)Poziom NO3 jest wysoki - co wspomaga porost glona.

Sedno sprawy - to NIE SA SINICE !

Mierz NO3, podaj wynik, nie 5in1 tylko dobry testem na NO3, moze akwa stoi w naslonecznionym miejscu

??

Opublikowano

Już sie przekonałem na własnej skórze że te paskowe to szajs i nie mogę się doczekać tych kropelkowych jbl-a aby skonfrontować wyniki.

Skoro tak mówicie, żebym polubił tę trawę to polubię ja to jestem ugodowy i słucham bardziej doświadczonych. I jeśli to są zielenice to troszkę sie uspokoiłem. Dzieki

Opublikowano
Ręce opadają, nie wiem czy mam sinice czy zielenice zamieściłem fotki tego czegoś na początku mojego tematu. Na fotkach widać dokładnie jak to wygląda, jest to ładnie zielone soczyście zielone, obrasta wszystko kamienie rosliny szyby wszystko wygląda to jak trawa na łące i to równo przystrzyżona

są to około 4-5 mm coś jak włoski taki sterczący jeżyk ryby sobie to podskubują. Akwarium stoi w tym samym miejscu od 1,5 roku i nawet latem nic takiego nie miałem, raz w tygodniu podczas podmianki przetarłem szyby i grało a teraz inwazja!!! Pomóżcie macie większe doświadczenie i nie odsyłajcie mnie do przeszukiwania forum bo już przeszukałem i nic konkretnego nie znalazłem nawet jasnego konkretnie sprecyzowanego opisu jak wyglądają zielenice czy sinice.

Moj post wyjasnil wiele, jednak jesli chcesz wiedziec wiecej:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sinice&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Poza tym Makok, w jednym z tematow o sinicach zamiescil link do swietnego artikla w ktorym madrzy ludzie wyjasniaja co to sinice, jak wygaladaja i jak z nimi walczyc, PEACE

eszku, Ty skrobiesz na pewno z zielenic - nie z sinic. Roznica taka, ze wlasnie sinic nei trzeba skrobac, odpadaja same przy lekkim dotknieciu.

Nie mniej jednak, kiedy porost glonow zaczyna przeszkadzac, moze to swiadczyc o:

1)Akwa stoi w najsonecznionym punkcie mieszkania(np na przeciwko okna)

2)Poziom NO3 jest wysoki - co wspomaga porost glona.

Sedno sprawy - to NIE SA SINICE !

Mierz NO3, podaj wynik, nie 5in1 tylko dobry testem na NO3, moze akwa stoi w nasłonecznionym miejscu?

Opublikowano

Ja szyby czyszcze co dwa-trzy dni zeby miec przeźroczystko:) Także szybko zarastają ale bardzo się z tego ciesze... akwa z tygodnia na tydzien pięknieje. Tobie także radze pokochac te zielone śliskie trawska:)

Opublikowano

Leszku tło ma sie podobac Tobie i tylko Tobie, zdanie innych moze pomoc zmienic cos w wykladzie. Tylko po co cos zmienac skoro to Ci sie podoba?

Poza tym to topic o Twoich glonach nie o tle, wiec smialo chwal sie glonkami :lol:

Ja podobnie, jak czest czyszcze co 2-3 dni, taki juzurok tego biotopu.

Z glonow mozesz byc dumny, ja mialem piekne zielone na wapieniach, po zamianie wystroju, znopwu czekam na piekny dywan, czy sie doczekam.. zobaczymy..?!

Opublikowano

Jutro oskrobie szyby i zrobię foto. A w tło na razie nie inwestowałem wysiłku ponieważ jestem na etapie " urabianie"mojej kochanej na większe akqua, mam na myśli takie 120 cm