Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem!!! Lekkomyslnie przed chwila podmienilam w akwarium żwir na piasek zostawiajac rybki w srodku.. Co mam teraz zrobic... Wylaczyc filtr???
WYlalam 50% wody do baniakow

Wsypalam powoli piasek ale zostawilam rybki w srodku.. Powoli wlalam cala wode.. Co powinnam zrobic z rybkami nienaturalnie się zachowuja pomocy!! 3 pyszczaki 1 glonojad

Rybki podplywaja do gory i z powrotem na dol

HALO POMOCY

Opublikowano (edytowane)

Fiter i brzeczyk jest... Tylko ze ja jak wody byly w akwarium do polowy włożyłam powoli ten piasek i ryby w tym zbiorniku caly czas byly.. Dalej w nim sa.. Potem dolalam reszte wody 

Boje się ze po prostu za duzo piasku unosi się w powietrzy, glonojad tez sobie srednio radzi

45260488_1940914779318316_983133780879343616_n.jpg?_nc_cat=107&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=b509a4a162ca3742e1eb1b341bfcadbc&oe=5C74377F

Edytowane przez Weronikaaa_
Opublikowano (edytowane)

Nie wyłączaj filtra ! Jeśli dobrze wypłukałaś piasek przed podmianą to rybom nic nie będzie, nie martw się. Jeśli masz możliwość to zakup ampułkę Prodibio BioDigest i wlej do akwarium, żeby wspomóc biologię. Jak nie dostaniesz biodigest to może być Seachem Stability i wlej według zaleceń producenta

Wow, chyba pisaliśmy razem, bo nie widziałem zdjęcia :eek: Wypłukałaś piasek?

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Weź trochę tej wody z górnej części akwa , odlej do wiaderka ( 1/2) resztę dolej  kranówy . W akwa niech filtry chodzą przez 2-3 godzimy pełną parą. Jak masz możliwość to  kup bakterie o których wyżej pisał Bartek i wlej je. Nawet jutro jak dziś nie dostaniesz. Mam tylko nadzieje ,że nie wyczyściłaś w gorącej wodzie wkładów z filtra. Twój błąd polegał na tym ,że na te 2-3 godziny nie przeniosłaś ryb do wiaderka z wodą z akwa. Zrób to teraz jak pisałem wyżej. Będzie OK.  Też tak kiedyś zrobiłem ale najpierw zaopatrzyłem się w ampułkę Prodibio BioDiges . Kup je jak masz możliwość jutro. Jak nie to w poniedziałek.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Po wypłukaniu piasku i włożeniu do akwa niech filtry chodzą cały czas. Po 3 godzinach będzie woda na tyle ok,że będziesz mogła wpuścić ryby. Mam nadzieję ,że ten garnek ma większą pojemność jak 2 litry:)   Pamiętaj o tych bakteriach aby  je dodać dowody. Nawet w poniedziałek gdybyś jutro ich nie dostała. To jest ważne

Weronika...prośba..używaj polskich znaków:)

Opublikowano (edytowane)

Nie weim skąd jesteś ale gdybyś nie dostała prodibio możesz podjechać do jakiegoś większego zoologa np. zookarina i zakup chociaż Tropical BactoActive (w  Gdańsku w tym sklepie mają te bakterie) lub Sera (nazwy nie pamiętam). Lepsze takie niż żadne. Oczywiście prodibio zakup nawet więcej by mieć w razie w. Ja bym odczekał tak 2-3 godziny i gąbki, wate co tam masz nie wiem wyplukal z syfu który się zbierze. Dziś późnym wieczorem tudzież jutro z samego rana zrobiłbym podmiane wody na świeżą - nawet 50%.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

45323498_1956846551284106_8631796156470394880_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=e16c7a221e3d9ce6fa151a6acd1749ff&oe=5C86B8D3 

Dolałam to... to moze byc? Niestety musiałam podmienić prawie cała wode. ... Nie dalo się nic zrobic z tym piaskiem plywal wszedzie caly czas i wyplukalam go teraz dobrze.

EDIT

Rybki zachowuja się o wiele lepiej, tak jak przed podmiana

Edytowane przez Weronikaaa_