Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od razu zaznaczam że to tylko pomysł, i że aż tak się nie znam...:D

Nie wiem czy dobrze zauważyłem ale w dobrej filtracji chodzi o odpowiednią wydajność pompy i jak największą objętość złoża...i tak sobie o tym drugim myślałem i (całkiem niechcący) przeszedł mi do głowy taki pomysł: żeby medium filtracyjne posypać do butelek takich 5l i połączyć je szeregowo ze 3 np. Co o takim rozwiązaniu myślicie?? Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?? widzicie jakieś wady?

Posted

Jest już coś w necie podobnego i zwie się chyba „kolumna filtracyjna”. Najważniejsza wada moim zdaniem to duże prawdopodobieństwo powodzi :wink:

Posted

dlaczego powodzi?:) można przecież spokojnie uszczelnić korki silikonem , a przecież taką wodę w butelkach to po parę kilometrów wiozą do biedronki;)i butelki wytrzymują...?

Posted

masz na myśli obok siebie?

- większe ryzyko przecieku bo większa ilość połączeń DIY

... jadna na drugiej?

- lepiej chyba użyć jednolitej rury kanalizacyjnej

IMHO chybione rozwiązanie, no chyba że jako wspomniana kolumna, ale ona służy do przygotowania wody bo tam woda prawie dosłownie "kapie" - poszukaj w necie widziałem kilka takich rozwiązań ale nie jako filtr bio...

DODANO:

hehee uszczelnić silikonem - a to ubaw - spróbuj na jednej testowej - puść przez nią wodę z kranu i zobaczysz czy jest szczelne...

Posted
dlaczego powodzi?:) można przecież spokojnie uszczelnić korki silikonem , a przecież taką wodę w butelkach to po parę kilometrów wiozą do biedronki;)i butelki wytrzymują...?

Ano wożą, przekładają, rzucają tymi butelkami, ale tutaj te butelki mają filtrować.

IMHO przy tego typu filtrze już lepiej kombinować tak jak makok – z beczką.

Posted

jedna na drugiej to na pewno nie napisałem że szeregowo...:)

cyrkulacja...jakaś pompa pompująca wodę do butelek, powrót samoczynny (pod ciśnieniem).

Beczkę widziałem ale...przy takim rozwiązaniu odchodzą koszta beczki, nie trzeba kombinować z koszykami na media tylko jedno sypiemy do jednej butli inne do drugiej...

Pozostaje tylko kwestia uszczelnienia...na temat której się nie wypowiem bo nie próbowałem :D

Posted

Beczka to kosz ok 20zl plus przesylka... a 5l butle nie biora sie znikad. :)

Posted

no właśnie w tym rzecz że takich butelek to u mnie w domu z 10 leży... :D i tak sobie marzyłem że kupię keramzyt, jakąś pompę i będzie filtr marzenie... :P :oops: