Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, MaciekMaciek napisał:

@troad chodzi o to, że w gąbce zagnieżdżają się dobre bakterie (oni nazywają to mulm), które wpływają na stabliność parametrów wody w akwarium. Ale żeby owe bakterie mogły na nią wpływać, woda musi spędzić w gąbce odpowiedni czas, jeżeli czas ten będzie zbyt krótki (czyli zbyt mocna pompa) bakterie po prostu niezdążą "uzdrowić" wody - woda przeleci przez gąbkę bez przebycia odpowiedniego procesu biologicznego. W niektórych przypadkach może to prowadzić do skoku azotanów etc.

Ok, dzięki za odpowiedź, ale nie do końca mnie ona satysfakcjonuje ;).
Wiem że wiele zbiorników tak jest prowadzonych, np. Przezdy. 
Sam posiadam filtr biologiczny (wewnątrz sztucznej skałki), przez który bardzo bardzo powoli przepływa woda.
Gąbkę mechanika czyszczę pod ciepłą kranówą, watę w skimerze wymieniam, mając świadomość że częściowo niszczę florę bakteryjną.
Parametry wody mam stabilne, nie mierzę ich oczywiście ciągle, ale ostatnio to zrobiłem bo miałem awarię mechanika i dłużej był wyłączony.
Mam pytanie, bo nie mogę znaleźć informacji o tym czasie kontaktu wody z gąbką w zalinkowanych głownie przez @suricade artykułach.
Mógłbyś napisać gdzie to przeczytałeś, bo nie przemawia do mnie stwierdzenie że "bakterie nie nadążą uzdrowić wody"

Opublikowano
10 godzin temu, MaciekMaciek napisał:

nadfiltracja może być szkodliwa, bo zabiera bakteriom czas potrzebny na przerobienie odpadów. 

W takim razie co powiesz na to jak np. masz zbiornik 300l a w nim tylko filtr FX6 o deklarowanym przepływie przez media wynosi 2300 l/h ...To też można powiedzieć jest nadfiltracja,a jakoś koledzy nie mają problemów z parametrami wody itp.

Trzeba też pamiętać o jednym...Bakterie są nie tylko w filtrze,ale w piasku,na kamieniach,szybach itd. ,więc o to nie masz się co martwić...One mają pożywkę w tym całym akwariowym ekosystemie ;) 

• 3 tygodnie później...