Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@MaciekMaciek
 A rozwazałeś zestaw kubeł+kaskada? Mały filtr kubełkowy jako biolog i wydajny kaskadowy jako fizyk. Plusem jest praca poza akwarium i nie zabieranie miejsca rybom. Minusem jest  praca poza akwarium i większe narażenie na wyciek. Natomiast mała kaseta na pompie hydor pico jest chwalona przez @deccorativo

za cichą i wydajną pracę, w połączeniu z energooszczędnością. Do tego masz pracę w obrębie akwarium (bezpieczeństwo), niewielkie rozmiary, przy projekcie zrobionym z głową, nie zabierzesz dna rybą.

Psdr. Rysiek.

Edytowane przez rysib
literówka
Opublikowano
36 minut temu, rysib napisał:

@MaciekMaciek
 A rozwazałeś zestaw kubeł+kaskada? Mały filtr kubełkowy jako biolog i wydajny kaskadowy jako fizyk. Plusem jest praca poza akwarium i nie zabieranie miejsca rybom. Minusem jest  praca poza akwarium i większe narażenie na wyciek. Natomiast mała kaseta na pompie hydor pico jest chwalona przez @deccorativo

za cichą i wydajną pracę, w połączeniu z energooszczędnością. Do tego masz pracę w obrębie akwarium (bezpieczeństwo), niewielkie rozmiary, przy projekcie zrobionym z głową, nie zabierzesz dna rybą.

Psdr. Rysiek.

Chyba kubeł jako mechanik a kaskada jako biolog? Kaskada jako mechanik to raczej słaby pomysł. Dość słaby przepływ skutecznie może zniechęcić do takiego rozwiązania. Jako biolog jak najbardziej. Kaskada ma jednak wadę tj. wielkość. Jeżeli chcesz takową dać z tyłu to niestety akwarium musi być dosyć konkretnie odsunięte od ściany. Ewentualnie z boku ale to już może szpecić.

Opublikowano

Niestety jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział na 100 % . Każda pokrywa jest inna . Ja akurat kaseciaka "wygłuszam" co jakiś czas wystarczy , że coś  się przesunie i buczy. Nie znam Twojego akwarium , więc trudno coś doradzić nie widząc. Jeżeli jeszcze nic nie masz a zależy Tobie na cichym, tanim i energooszczędnym rozwiązaniu to poczytaj to https://fish2water.com/hamburg-matten-filter.php

Opublikowano

Szukałem, aż znalazłem.

@MaciekMaciek sprwdź ten temat:

PS kaskada VERSAMAX FZN-3 daje radę do mniejszych zbiorników jako fizyk. Do tego prefilter na wlocie kubła i powinno zdać egzamin do baniaka 115 dł. Choć nie jest to referencyjne, najwydajniejsze i najcichsze rozwiązanie. ?

Pzdr. Rysiek

Opublikowano

Oki już wiem :) przede wszystkim chciałem Wam podziękować za pomoc i zaangażowanie. Po weryfikacji wszystkich propozycji zdecydowałem się dosyć zaskakująco na filtr hamburski :). Jest to opcja najtańsza, najcichsza i z tego co przeczytałem wymaga zdecydowanie najmniej pracy przy czyszczeniu. Teoretycznie tego filtra nie czyści się wcale (żeby nie zaburzyć życia bakterii w gąbce) poza odmulaniem gąbki z zewnątrz.

@suricade czy jesteś w stanie pomóc mi w określeniu wielkości gąbki i dobraniu odpowiedniej pompy (mocy) dla hamburga w kształcie komina montowanego w rogu? W związku z tym, że wybrałem hamburga kupię większe akwarium 120x50x50.  W jednym z postów wrzuciłaś link do kalkulatora pompki i maty ale nie bardzo wiem jak go użyć, a niemiecki jest mi kompletnie obcy ;] 

http://www.oliver-baltz.de/HMF_Berechnung1.html

Opublikowano

Ale taki przeplyw to chyba zmiecie cala biologie z tej gabki? W tym pierwszym artykule pisali cos chyba o przeplywie 2,5 raza na h. Gdyby mialo byc 5-10 to z pompa z 2 tysiace litrow

Wpisalem tez te dane w kalkulator i jakas glupota wychodzi. Promien filtra 68cm? Przeciez to wiecej niz glebokos akwarium