Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@MaciekMaciek
 A rozwazałeś zestaw kubeł+kaskada? Mały filtr kubełkowy jako biolog i wydajny kaskadowy jako fizyk. Plusem jest praca poza akwarium i nie zabieranie miejsca rybom. Minusem jest  praca poza akwarium i większe narażenie na wyciek. Natomiast mała kaseta na pompie hydor pico jest chwalona przez @deccorativo

za cichą i wydajną pracę, w połączeniu z energooszczędnością. Do tego masz pracę w obrębie akwarium (bezpieczeństwo), niewielkie rozmiary, przy projekcie zrobionym z głową, nie zabierzesz dna rybą.

Psdr. Rysiek.

Edytowane przez rysib
literówka
Opublikowano
36 minut temu, rysib napisał:

@MaciekMaciek
 A rozwazałeś zestaw kubeł+kaskada? Mały filtr kubełkowy jako biolog i wydajny kaskadowy jako fizyk. Plusem jest praca poza akwarium i nie zabieranie miejsca rybom. Minusem jest  praca poza akwarium i większe narażenie na wyciek. Natomiast mała kaseta na pompie hydor pico jest chwalona przez @deccorativo

za cichą i wydajną pracę, w połączeniu z energooszczędnością. Do tego masz pracę w obrębie akwarium (bezpieczeństwo), niewielkie rozmiary, przy projekcie zrobionym z głową, nie zabierzesz dna rybą.

Psdr. Rysiek.

Chyba kubeł jako mechanik a kaskada jako biolog? Kaskada jako mechanik to raczej słaby pomysł. Dość słaby przepływ skutecznie może zniechęcić do takiego rozwiązania. Jako biolog jak najbardziej. Kaskada ma jednak wadę tj. wielkość. Jeżeli chcesz takową dać z tyłu to niestety akwarium musi być dosyć konkretnie odsunięte od ściany. Ewentualnie z boku ale to już może szpecić.

Opublikowano

Kaskade odrzucilem na poczatku bo nie bedzie zbyt cicha (przelewnie wody), plus tak jak pisze @Jerry_jerry walory estetyczne.

@deccorativo czy ta pompa hydro pico jest wystarczajaco mocna na zbiornik 240l? I jak z glosnoscia tego sprzetu. Cena jest bardzo niska

Opublikowano

Niestety jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział na 100 % . Każda pokrywa jest inna . Ja akurat kaseciaka "wygłuszam" co jakiś czas wystarczy , że coś  się przesunie i buczy. Nie znam Twojego akwarium , więc trudno coś doradzić nie widząc. Jeżeli jeszcze nic nie masz a zależy Tobie na cichym, tanim i energooszczędnym rozwiązaniu to poczytaj to https://fish2water.com/hamburg-matten-filter.php

Opublikowano

Szukałem, aż znalazłem.

@MaciekMaciek sprwdź ten temat:

PS kaskada VERSAMAX FZN-3 daje radę do mniejszych zbiorników jako fizyk. Do tego prefilter na wlocie kubła i powinno zdać egzamin do baniaka 115 dł. Choć nie jest to referencyjne, najwydajniejsze i najcichsze rozwiązanie. ?

Pzdr. Rysiek

Opublikowano

Oki już wiem :) przede wszystkim chciałem Wam podziękować za pomoc i zaangażowanie. Po weryfikacji wszystkich propozycji zdecydowałem się dosyć zaskakująco na filtr hamburski :). Jest to opcja najtańsza, najcichsza i z tego co przeczytałem wymaga zdecydowanie najmniej pracy przy czyszczeniu. Teoretycznie tego filtra nie czyści się wcale (żeby nie zaburzyć życia bakterii w gąbce) poza odmulaniem gąbki z zewnątrz.

@suricade czy jesteś w stanie pomóc mi w określeniu wielkości gąbki i dobraniu odpowiedniej pompy (mocy) dla hamburga w kształcie komina montowanego w rogu? W związku z tym, że wybrałem hamburga kupię większe akwarium 120x50x50.  W jednym z postów wrzuciłaś link do kalkulatora pompki i maty ale nie bardzo wiem jak go użyć, a niemiecki jest mi kompletnie obcy ;] 

http://www.oliver-baltz.de/HMF_Berechnung1.html

Opublikowano

Ale taki przeplyw to chyba zmiecie cala biologie z tej gabki? W tym pierwszym artykule pisali cos chyba o przeplywie 2,5 raza na h. Gdyby mialo byc 5-10 to z pompa z 2 tysiace litrow

Wpisalem tez te dane w kalkulator i jakas glupota wychodzi. Promien filtra 68cm? Przeciez to wiecej niz glebokos akwarium 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.