Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oprocz kubełka Eheim  Profesionel 4+ 600 z prefiltrem Eheim na zasysie jako biolog. posiadam jeszcze kubełk Eheim Eco Pro 300 i filter wewnętrzny Eheim Biopower 240.

Który z tych dwoch radzilibyście zastosowac jako  filter mechaniczny? 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Filtry o które pytasz będą za słabe do Twojego zbiornika. Polecam lekturę tych dwóch tematów. W pierwszym masz podstawy, a w drugim bardzo ciekawe rozwiązanie

Jeśli nie przeszkadza Ci sprzęt w środku to bardzo dobrym rozwiązaniem jest Aquael Circulator 2000 z prefiltrem Eheim. Jest wiele rozwiązań w dziale technika/osprzęt do akwarium. Polecam lekturę :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Powiem tak. Na temat różnych rozwiązań filtracyjnych można napisać elaborat. O ile na biologa spokojnie starczy eheim 600 to mechanik jest trudniejsza kwestią. Generalnie na Twoim miejscu na początku pomyślał bym o najprostszym AC 2000 i prefiltrze Eheima. Ma pewne minusy bo co tydzień moczysz ręce w akwa ale ma jedną, niezaprzeczalna zalete - moc. Tutaj nie musisz martwić się o zarastajace węże, spadki przepływu itp. AC bywają głośne ale jak włączysz to jest moc. Wybór trudny jednak gdyby Ci się niespodobal to możesz dalej kombinować. Ja tak robiłem. Kombinowalem, przerabialem by ostatecznie powrócić do podstaw czyli AC 1500.

Opublikowano

Na mechanika kup tak jak koledzy napisali AC 1500 lub AC 2000. Jeżeli nie bedziesz chciał  prefiltr eihema to kup nie Sam cyrkulator Ale kompletny filtr. Wtedy DO pojemnika wsadzisz wate i bedzie git. Mam w jednym akwa AC 1500 od 1.5 roku i jest kompletnie nie slyszalny. Na biologa wziałbym jak napisał kolega wyzej lub Jakiegos JBLa.

Opublikowano

Druga opcja filtracji to dwa filtry zewnętrzne...Jeden na biologa,a drugi o mocy 2000l/h jako typowy mechanik...Takie rozwiązanie mam u siebie i jestem z niego zadowolony...Dodatkowo cyrkulację wspomagam falownikiem...

Każda filtracja jest dobra,a Ty musisz wybrać tą jedną,która cię zadowoli w kwestii funkcjonalności,obsłudze itp. ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Powiem tak. Na temat różnych rozwiązań filtracyjnych można napisać elaborat. O ile na biologa spokojnie starczy eheim 600 to mechanik jest trudniejsza kwestią. Generalnie na Twoim miejscu na początku pomyślał bym o najprostszym AC 2000 i prefiltrze Eheima. Ma pewne minusy bo co tydzień moczysz ręce w akwa ale ma jedną, niezaprzeczalna zalete - moc. Tutaj nie musisz martwić się o zarastajace węże, spadki przepływu itp. AC bywają głośne ale jak włączysz to jest moc. Wybór trudny jednak gdyby Ci się niespodobal to możesz dalej kombinować. Ja tak robiłem. Kombinowalem, przerabialem by ostatecznie powrócić do podstaw czyli AC 1500.

1. Tutaj nie ma co kombinowac samemu. Warto posluchac doswiadczonych malawistow. Na poczatek ze względów ekonomicznych raczej skłoniam się do  cyrkulatora AC 2000 I prefiltra Eheim.

Dodatkowo mógłbym wykorzystać i  dołożyć 1 lub 2 modul z watą z Eheim Biopower 240 do prefiltra Eheim. Czy nie ma takiej potrzeby?

Co o tym myslicie?

Edytowane przez staniu
Opublikowano

Ja u siebie mam dwa moduły wypełnione watą. Decydując się na AC 2000 możesz dorzucić trzeci moduł.

Opublikowano (edytowane)

Ok. teraz zostaje kwestia poustawiania tego w akwarium.

Zarowno zasys i wylot  filtra biologicznego planuje po lewej stronie akwaium . W takim razie gdzie powinienem umiescic filter mechaniczny? Po prawej? W którą strone skierować wylot filtra biologicznego a w którą stronę mechanicznego.

Edytowane przez staniu

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.