Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie, ktoś może to sprawdzał? przejdzie? ewentualnie proporcje? no chyba, że kategorycznie nie... :) z maluchów na przekór wyrosły johannii, a nie saulosi .. a do ryb się przyzwyczaiłem... dlatego kombinuje ;p pozdrawiam

100x40x50

Opublikowano

jeśli zakładasz ze jednogatunkowe przy odpowiedniej aranżacji to powinno funkcjonować bez wiekszych zakłuceń, choć raczej więcej jak jednego samca nie utrzymasz. Jęsli mas zwięcej samców niż jednego to istnieje spore prawdopodobieństwo ze z czasem sie wyeliminują do jednego, bo jeśli dominant bedzie miał bardziej agresywny charakter to może nie tolerowac nawet niewybarwionych samców

Opublikowano
przy odpowiedniej aranżacji

co rozumiesz poprzez stwierdzenie "odpowiednia aranżacja" ?

masz na myśli b. dużo kryjówek? czy raczej mniej kamieni? plaża? zagęścić roślinami? przyciemnić? mógłbyś to troche rozwinąć, z góry dziękuję :)

Opublikowano

Ja starałbym się dać dużo kryjówek (oczywista oczywistość ;) ) oraz podzielić akwa np. na 2 wyraźne części jakimś dużym kamlotem/-ami. Z tego co zaobserwowałem u siebie (ale mam johanni dopiero 6 mies. i to młodzież, dlatego traktuj to co pisze z przymrużeniem oka) johanni aż tak bardzo terytorialne nie są, a na pewno mniej niż inne gat. które mam (mphanga, socolofi).

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja starałbym się dać dużo kryjówek (oczywista oczywistość ;) ) oraz podzielić akwa np. na 2 wyraźne części jakimś dużym kamlotem/-ami. Z tego co zaobserwowałem u siebie (ale mam johanni dopiero 6 mies. i to młodzież, dlatego traktuj to co pisze z przymrużeniem oka) johanni aż tak bardzo terytorialne nie są, a na pewno mniej niż inne gat. które mam (mphanga, socolofi).

Pozdrawiam

troche mnie zaskoczyłes, na zagranicznych stronach klasyfikuja go jako "extremely aggresive" :)

socolofi - "mildly aggresive"

mphanga - "extremely aggresive"

słyszałem, że jeśli w akwarium będzie dużo kryjówek, to ryby poprostu się pochowają- mit?