Skocz do zawartości

Mleczna powierzchnia wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem z wodą w moim Malawi, a właściwie z jego powierzchnią.Wygląda ona jakby coś było wylane na powierzchnie i nie jest to film białkowy ponieważ nie pomaga podmiana wody, ani napowietrzanie. Przekopałem już chyba "cały" internet i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Akwarium ma już parę lat.

Macie jakieś pomysły jak się tego pozbyć?

IMG_20181020_113929.jpg

IMG_20181020_114238.jpg

IMG_20181020_113920.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, aewo napisał:

Macie jakieś pomysły jak się tego pozbyć?

Moje akwa ma 8 lat...jak wyłączę skimer to też mam taki film. Nie dociekam przyczyny..Po włączeniu skimera wystarczy kila minut i powierzchnia jest czysta.

https://www.google.pl/search?q=skimmer+eheim+350&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjEmKqp65TeAhXHJSwKHUisAMEQ_AUIDigB&biw=1296&bih=675#imgrc=Sy8MM5PGHgLL2M:

Opublikowano
5 minut temu, aewo napisał:

Tylko dziwne że bąbelki powietrza nie są wstanie go rozbić.

Mam to samo..to znaczy wylot wody z mechanika niby rozbija ale nie do końca. Jak patrzę na boki to film dalej jest. Dlatego stosuję skimer i mam całą powierzchnię czystą. Jednocześnie  łamanie lustra w tym miejscu powoduje natlenianie. Chcesz mieć bez filmu  i natlenioną wodę to daj skimer..niekoniecznie tez z linku . Ale ten jest mały , estetyczny i skuteczny.

Opublikowano

Tez posiadam taki skimmer. I jest w sumie super. Spisuje się rewelacyjnie.  Montujesz, ustawiasz na min i tafla czysta. Prosze ze w sumie bo ma dwie wady.  A przynajmniej mój je ma. Po roku kabel zrobił się strasznie sztywny i jezeli chciałbym go przestawic w inne miejsce to bedzie problem z jego przymocowaniem poniewarz przyssawki już kiepsko trzymają a nowych noe mogę nogdzie znaleźć(i to jest druga wada). Ale ogolnie spisuje się świetnie.

Opublikowano
57 minut temu, Piotr775 napisał:

Po roku kabel zrobił się strasznie sztywny i jezeli chciałbym go przestawic w inne miejsce to bedzie problem z jego przymocowaniem poniewarz przyssawki już kiepsko trzymają a nowych noe mogę nogdzie znaleźć(i to jest druga wada

Ja mam kilka lat i praktycznie  nie przestawiam go mimo ,że zmieniłem akwa. Natomiast co do przyssawek to doraźnie możesz sobie pomóc wrzucając je na 2 minuty do wrzątku. Jeżeli chcesz kupić nowe ( teraz widzę ,że jesteś z Malmo) to na 100% w Trzmielu we Wrocławiu.  Sprzedają też wysyłkowo i nie powinno być problemu.  Ale są drogie..Ja za nie płaciłem chyba 30 zł gdzie o wiele większe z amortyzatorami do AC2000 kosztują u nich 14 zł. Ale mają na na pewno . Poszedłem w OT  za co przepraszam.

Opublikowano

Również walczyłam z takim filmem, próbowałem go rozbijać wylotem wody, ale z marnym skutkiem. Zakupiłem więc skimer EHEIM 350 i skończył się problem, powierzchnia wody czyściutka.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No widzę że bez skimera się nie obejdzie, trochę szkoda bo to kolejna rzecz, którą będzie trzeba zamaskować.

Edytowane przez aewo
Literówka
Opublikowano (edytowane)

@aewo wywal biały wężyk napowietrzający z filtra,a wylot z filtra skieruj bardziej w stronę tafli wody aby bardziej nią poruszał...

Napisz też proszę jakie wymiary ma Twój zbiornik,oraz jaką posiadasz filtrację...

Druga sprawa to jakiej firmy pokarmami karmisz ryby? Niektóre pokarmy pozostawiają tłustą plamę na tafli tak jak to widać u Ciebie...

Edytowane przez egon44