Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobają mi się te gatunki:

labidochromis caeruleus Yellow
Placidochromis phenohilus mdoka

Czy do nich można coś dorzucić? 

Fajne są też tropheops chilumba, pseudotropheus saulosi.

Mozna je jakoś razem dobrać?

Opublikowano

Kolego, zdecyduj się.

Yellow i Mdoka w połączeniu np z borleyi kadango to świetna propozycja obsady non-mbuna do Twojego zbiornika, ale nie można mieć wszystkiego. Gatunki można wymieniać bez końca, o gustach się nie dyskutuje- sam musisz zdecydować co chcesz mieć.

Opublikowano
3 godziny temu, bakus_44 napisał:

... Yellow i Mdoka w połączeniu np z borleyi kadango to świetna propozycja obsady non-mbuna do Twojego zbiornika, ...

Czy do tego układu można coś jeszcze dodać z pionowymi paskami, np. M. dolphin manda???

ps. podoba mi się Twój układ w stopce.

Opublikowano
11 godzin temu, darev napisał:

Czy do tego układu można coś jeszcze dodać z pionowymi paskami, np. M. dolphin manda???

ps. podoba mi się Twój układ w stopce.

hmmm... może i to nie najgorszy pomysł. Słyszałem, że są dość łagodne, mało terytorialne, raczej toniowe jak non-mbuna i wszystkożerne. Zbyt mało jednak o nich wiem, żeby stwierdzić, że takie połączenie się sprawdzi. Tak czy owak, byłby to na pewno eksperyment, ale do koncepcji gatunku z grupy mbuna wśród non-mbuniaków mi pasuje. Zwłaszcza że o pasiaki w tej drugiej grupie dość trudno. Porozmawiaj z @demasoni, on wie na pewno więcej o dolphin'ach.

Co do mojego akwarium to dzięki :) Moje połączenie jest jednak obarczone dużym ryzykiem problemów- to terytorialne i nieprzewidywalne gatunki, więc nie będę takiej obsady polecał, zwłaszcza początkującemu.