Skocz do zawartości

Start 150x50x60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mrożonka wrzucona.Ile czasu mniej więcej mam czekać na jakąś zmianę,teraz zbiornik chodzi tylko na filtrze Eheima bez grzałki(temp. około 22 stopnie)grzałkę mam w narurowcu który podłączę w ciągu 2 tyg. ze względu na problem z mocowaniem.I teraz pytanie czy jeśli w trakcie cyklu podłączę narurowiec czy muszę coś zmieniać?Np. więcej bakterii itp. czy po prostu podłączyć i czekać?

Opublikowano
W dniu 6.11.2018 o 20:31, Lamonia napisał:

Mrożonka wrzucona.Ile czasu mniej więcej mam czekać na jakąś zmianę,

Zbadaj za 2 dni poziom NH3/4...

W dniu 6.11.2018 o 20:31, Lamonia napisał:

I teraz pytanie czy jeśli w trakcie cyklu podłączę narurowiec czy muszę coś zmieniać?Np. więcej bakterii itp. czy po prostu podłączyć i czekać?

Możesz podłączyć i czekać,ale jeśli dodasz bakterii to na pewno w jakimś stopniu one pomogą w starcie zbiornika...

Opublikowano

Przy takiej pożywce i temperaturze wody pierwszy pomiar NO2 najwcześniej za tydzień i wtedy możesz dodać ampułkę Prodibio. Pożywkę dla bakterii wybrałeś słabą, najpierw poczekasz trochę aż zacznie gnić i wydzielać amoniak, dopiero wtedy bakterie z Prodibio wezmą się do roboty.

Wytapatalkowane

Opublikowano

Ok,jutro sprawdzę i podam wyniki.Czas mam tylko w weekendy bo pracuje w delegacjach i dlatego taka pożywka i problem z uruchomieniem narurowca.

Opublikowano

Zmierzylem NH3/4 i mam >0.05.Ale zauwazylem zalegajacy pokarm na dnie(ten suchy który dodałem jako pierwszy) rozumiem,że mam go tak zostawić?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wczorajszy pomiar parametrów wody:

NO3 <0.5

NO2 0.025

NH4 <0.05

Dzisiaj wsadziłem Valisnerie i uruchomiłem narurowca w koncu.Woda coś się mleczna zrobiła,nie ma tragedii,ale spadła jakość.

Opublikowano

Wyniki pomiarów są w granicach błędu testów i według mnie zmarnowałeś dwa tygodnie, cykl nawet nie ruszył, nie ma pożywki dla bakterii, nie ma startu cyklu azotowego.

Wytapatalkowane

Opublikowano

Dzisiaj dopiero uruchomiłem narurowca,wiec teoretycznie dopiero dzisiaj zaczynałbym startowanie zbiornika,cykl jak będzie miał ruszyć to ruszy,a tutaj nawet nie wiem czy i gdzie mozna kupić wodę amoniakalna,maja tylko jakieś amoniaki perfumowane do czyszczenia co watpię żeby nadawało się do akwarium.Ryby i tak planowałem na polowe grudnia zamówić.

Opublikowano
5 minut temu, Lamonia napisał:

Dzisiaj dopiero uruchomiłem narurowca,wiec teoretycznie dopiero dzisiaj zaczynałbym startowanie zbiornika,cykl jak będzie miał ruszyć to ruszy,a tutaj nawet nie wiem czy i gdzie mozna kupić wodę amoniakalna,maja tylko jakieś amoniaki perfumowane do czyszczenia co watpię żeby nadawało się do akwarium.Ryby i tak planowałem na polowe grudnia zamówić.

A po co Tobie WA?  Przecież już dostarczyleś " pokarm" dla bakterii. 

Opublikowano

Dodaj do wody jakiś preparat akwarystyczny do startu zbiornika zawierający bakterie i pożywkę w ilości 3 razy większej niż zalecana na opakowaniu i następnego dnia ampułkę Prodibio Biodigest. Woda amoniakala jest tylko najlepszym i najszybciej działający zamiennikiem wszelkich pożywek z preparatów akwarystycznych używanych do startu.

Wytapatalkowane