Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Andrzeju. Ja patrzę na to wszystko w sposób praktyczny. Filtr ma pracować wydajnie. Staram się w biologii nie grzebać. Kupy jakie gdzieś tam się odkładają w piachu wystarczają. Nie widzę sensu aby ceramika była brudna przez odchody. Na niej mają się osiedlac bakterie a nie skladowac brudy. Po to stosuje gąbki i waty aby ceramice nie dokładać pracy.

Opublikowano

Nie chodzi o porównanie kubełka do takiej filtracji..a o zasadność zmiany kolejności wkładów w filtrze midikani800. Na siłę usiłujemy zmienić coś co ma uzasadnienie i dlatego tak poleca producent. Jeżeli producent  się myli to proszę o uzasadnienie pomijając fakt ,że wtedy szybciej zapycha się ceramika i trzeba częściej otwierać kubełek powtarzane jak mantra na naszym forum .Ale nie oznacza to ,że nie jest to jakiś argument..a..

4 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

Filtr ma pracować wydajnie

Jurek..ale wydajnie mechanicznie ( przepływ) czy biologicznie( stabilne parametry)?

5 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Po to stosuje gąbki i waty aby ceramice nie dokładać pracy.

Jurek..to my inaczej postrzegamy filtracje biologiczną :)

Opublikowano (edytowane)

Andrzeju, producentom też trafiaja się błędy czy to konstrukcyjne czy w druku instrukcji, Jarek pisał, że w innym filtrze ten sam producent zmienił zdanie co do układu gabek. 

Jeden problem (wstepna mechanika przed biologia), dwa różne rozwiazania. Co zrobić  jeśli w tym samym baniaku będa obok siebie pracować JBL 901 i Multikani 600? ?

Edytowane przez hilux
Opublikowano

A jak się ma kolejność wkładów w Maxikani? Filtr ma pracować wydajnie zarówno mechanicznie (dzięki gabkom, watom), biologicznie (ceramika) oraz chemicznie (purolite). I wedlug mnie powyższa kolejność jest zasadna. Taką stosuję i wyznaję.

Opublikowano (edytowane)

Ale temat dotyczy ogólnie filtracji. Od Midikani odeszlismy po założeniu nowego tematu. Gdybym wyznawal zasadę, że ceramikę możemy stosować przed gabkami to równie dobrze możemy zaprzestać stosowania prefiltrow a oprzec wszystko na samej ceramice.

Andrzeju. Z jednym mogę się z Tobą zgodzić bo myślę, że uważamy podobnie. Ceramika jest również zlozem filtracyjnym dlatego więcej w niczym nie przeszkadza. Nie zgadzam się natomiast z tym, że stosowanie jej przed gabkami jest prawidlowe. Gąbki najpierw lub wata, ceramika i jeżeli czujemy taką potrzebę to na końcu również gabke albo wate.

PS.  Tak dla potomnych - Jarek ;)

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Jerry_jerry napisał:

PS.  Tak dla potomnych - Jarek ;)

:):):)

12 minut temu, Jerry_jerry napisał:

że ceramikę możemy stosować przed gabkami to równie dobrze możemy zaprzestać stosowania prefiltrow a oprzec wszystko na samej ceramice.

I zataczamy kółko..bo to dalej będzie skuteczne z tym  , że  częściej filtry będziemy otwierać :) Potem dojdziemy do wniosku ,że to można ograniczyć i damy prefiltr. A woda dalej będzie krążyć w koło

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

OT.

Nie jestem z żadnego stowarzyszenia czystości języka polskiego ale w tytule są literówki.

Mam nadzieję Andrzeju, że się nie obrazisz za zwrócenie uwagi. :)

EOT

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

Nie jestem z żadnego stowarzyszenia czystości języka polskiego ale w tytule są literówki.

A wczoraj zmieniłem klawiaturę..na następny badziew.

3 minuty temu, Jerry_jerry napisał:

Mam nadzieję Andzej, że się nie obrazisz za zwrócenie uwagi. :)

Hm...Jarek..tu też wkradła się literówka:) :):):)