Skocz do zawartości

Sposoby i aspekty uśmiercania ryb.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ryba w zamrażarce zanim umrze to męczy się z tego względu ze woda w jej woreczku a więc i w ciele zamarza szybciej niż podda się organizm z powodu niskiej temperatury.
Odcięcie głowy dla człowieka (dla mnie też ) jest ciężkie jak już wspominaliście nie każdy się na to zdobędzie, małe ryby poza tym ciężko dobrze chwycić.
Ja stosuję metodę usmiercania poporzez alkohol, mieszanina woda/etanol 1:2, alkohol w takim stężeniu najpierw poraża układ nerwowy a potem ryba umiera w ok 30 sekund. Taką metodę uważam za mało brutalną i humanitarną dla zwierzaka.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Krzysztof..zgadzam się . Ale..temat dotyczy ogólnie ryb bez określenia skąd są.

W tym wypadku ma to znaczenie, bo takie przykłady sugerują nieskutecznosć tej metody. Skąd ryby są, ma tu znaczenie. Gdybyś tego karpia wrzucił do Rowu Marjańskiego, to by tego nie przeżył, a przecież tam żyją ryby. Czy można użyć przykładu tych ryb?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, pozner napisał:

Skąd ryby są, ma tu znaczenie. Gdybyś tego karpia wrzucił do Rowu Marjańskiego, to by tego nie przeżył, a przecież tam żyją ryby. Czy można użyć przykładu tych ryb?

Powtórzę raz jeszcze: ma znaczenie skąd jest ryba ale temat dotyczy wszystkich ryb bez podziału na biotopy . Zwróć uwagę jeszcze raz na tytuł i na dział w jakim jest temat. Dlatego nie przyrównałem tych ryb a odniosłem się do karpia nie przyrównując go do pyszczaka. Jeżeli przyrównałem to zacytuj mi w którym miejscu. Tutaj się wypowiadamy odnośnie uśmiercania ryb i nikt nie mówi ,że mamy coś przyrównywać  lub nie. Jednocześnie wnioski same wypływają...u  jednych ryb zamrażanie jest szybkie i skuteczne u innych nie. Temat jest po to założony aby każdy mógł się wypowiedzieć o wszystkich rybach..jeżeli ktoś chce przyrównać inne ryby(uśmiercanie)  do pyszczaków ma do tego też prawo.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.