Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się jak rozwiązać filtracje i napowietrzanie w akwarium 300l.

Zakupiony już mam filtr kubełkowy Aqua Nova NCF 1500 o pojemności mediów 14,7 l i zalecany do akwarium 500l. Posiada także filtr wewętrzny FAN1 (wiem że mały) kupię większy (jaki) jeśli trzeba. I dalej nie wiem czy prócz tych 2 filtrów (wew/zew) potrzene mi będzie dodatkowe napowietrzanie ? A może wystarczą filtry z deszczownią (a może wypływ z wewnętrznego na dole)?

Mam w związku z powyższymi faktami pytanie do koleżanek i kolegów jak byście rozwiązali mój problem jak rozmieścić filtry uwzględniając wloty i wyloty oraz co z napowietrzaniem.

Dzięki za pomoc!

Opublikowano

Filtr wewnetrzny oczywiście za slaby. Większy np Weipro TC-1000 lub 1500 z wylotem skierowanym ku tafli, tak aby powstał efekt fal, rozbicia powierzchni i napowietrzanie gotowe. Rzecz jasna deszczownia tez jest bardzo dobrym rozwiązaniem, z tym, ze jak poprzednio, skierowana tak, aby rozbijać tafle wody, sam udzial bąbelków, jak to jest np w kurtynach jest niepotrzebny.

Opublikowano

Ja osobiście używam takiego rozwiązania:

deszczownia z kubła skierowana ku tafli wody w celu napowietrzania. Wylot wew nie jest już skierowany na taflę, tylko na akwa, żeby było dobre krążenie wody i syfek spływał do filtra. U mnie się sprawdza :wink: