Skocz do zawartości

Malawi 500L - przygotowanie i rozruch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

E, to jak świderki dają radę, to ampularie spokojnie też wytrzymają. Chyba, że masz roślinożerców tylko.

Druga sprawa - zastanawiam się, czy na "wyklucie" młodych z pyska lepiej matkę separować w akwa roślinnym 20 litrów, które mam ślimaki i 2 bojowniki (pewnie już niedługo), czy lepiej kotnik z siatki wsadzany do głównego zbiornika?

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano (edytowane)
14 minutes ago, Jerry_jerry said:

Tylko pamiętaj, że Ty może i jesteś systematyczny plus wiesz jakie negatywne skutki powoduje przetrzymywanie wszelkich nieczystości. Są jednak osoby w akwarystyce, które uważają, że akwarium ma być tak rozwiązane by było pewnego rodzaju perpetum mobile i chcą wymyślić taki cwancik aby prace konserwacyjne robić jak najrzadziej.

Dzięki klombom, Purolite i węglowi drzewnemu mógłbym gąbki nie czyścić pewnie i przez miesiąc bez szkody dla ryb. ;) Ale po prostu lubię te drobne prace przy baniaku. 

Masz rację, że każdy filtr ma swoje wady i zalety, nie twierdzę że kaseciak czy sump to jedyna słuszna droga. Każdemu co jego, byle rybom było dobrze. :)

@FalcowskiJasne, moje świderki sobie świetnie radzą, helenki, asasyny czy helmety podobno też. Ślimaki to chyba jedyne stworzenia, które sobie poradzą, o krewetkach czy krabach (poza Potamonautus Orbitospinus) zapomnij, długo nie pożyją.

EDIT: Matkę z ikrą najlepiej zostawić w baniaku, po co rybę stresować? Niewiele maluchów przeżyje, jeśli w ogóle jakieś ale takie życie, inaczej baniak by ci się przerybił w kilka miesięcy. 

Edytowane przez hilux
Opublikowano
16 minut temu, Falcowski napisał:

E, to jak świderki dają radę, to ampularie spokojnie też wytrzymają. Chyba, że masz roślinożerców tylko.

Ampularie zostaną raczej pożarte, także przez roślinożerców. Helmety , helenki i niektóre drobne ślimaki żyją w akwariach malwi ale praktycznie są niewidoczne, żerują tylko w nocy.

Opublikowano (edytowane)

Mam akrylowego kaseciaka z gąbką 45ppi, ceramiką, grzałką i Atmanem 306. W komorze pompy jest zasys kubełka JBL 901, w którym mam trochę ceramicznych kulek, dwie rajstopy po ćwierć litra Purolite A520E każda i woreczek węgla drzewnego Fluvala. Raz na około sześć tygodni otwieram kubełek, wymieniam wkład z węgla na nowy a rajstopy na drugi zestaw. Węgiel idzie do śmieci, rajty do gorącej solanki, żeby się żywica zregenerowała. Wylot z kubełka załamuje taflę, żeby rozbijać film i napowietrzać wodę. Na wszelki wypadek w kącie siedzi sobie jeszcze skimmer JBL, który włącza się na godzinę w ciągu dnia, żeby ściągnąć film z powierzchni.

Klomby to rośliny, nurzaniec i coś co wygląda jak anubias ale sadzi się toto w piasku a nie na kamieniach. 

Kombinacja roślin, żywicy i częstego płukania gąbki daje mi NO3 w zielonym zakresie przez cały czas. 

EDIT: Moje świderki przez pierwszych kilka miesięcy chowały się w piasek po zapaleniu światła ale teraz zawsze kilka jest na widoku a ryby dają im spokój. 

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 1
Opublikowano

Taką kasetę, czyli filtr panelowy możesz też zrobić na grzebieniu i wtedy odpada skimer i przecinanie tafli sikiem z wylotu. Woda przelewa się od góry przez złoża, dołem przepływa do komory pompy i to cały samp bez dziur w dnie, rurociągu z zaworami itd. 

Opublikowano

@przemo-h Wiem ale w turbokaseciaku to nie do końca działa bo nie ma przegród, w dodatku mój jest w wersji mikro czyli jeszcze mniej miejsca. Poza tym trzeba mieć odpowiedni poziom wody a ja robie dolewki tylko jak już mi woda spod korony błyska. ;)