Skocz do zawartości

Malawi 500L - przygotowanie i rozruch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie miałem o to pytać. Powiem Wam, że dałem już 50 kg i wygląda to całkiem dobrze i chyba bym więcej nie dawał.

Jakby ktoś chciał, to mam jeszcze 150 kg do oddania.

Zastanawiam się tylko, czy jak mi pyszczaki zaczną kopać, to czy do dna się nie dokopią i będzie kiepsko wyglądać?

A w ogóle to powiem Wam, jakiego farta miałem. Chciałem kupić piasek i kamienie w sklepie z kruszywami/skałkami.

Zadzwoniłem i się okazało, że nie mają piasku i polecili mi żwirownię w okolicy. 

Tak więc miałem piasek kupić w żwirowni, a u nich kamienie (po 1-3 zł za kilogram!).

Na szczęście pierw pojechałem do żwirowni, gdzie gość pozwolił mi nabrać sobie tyle piasku ile zechcę za free (wziąłem 200 kg, mogę się podzielić jak ktoś chce).

W dodatku miał chyba z 10 rodzajów, to wziąłem taki o frakcji 0-4mm i jest idealny. Pod ledami będzie pięknie, naturalnie wyglądał.

Niby był płukany, ale jak zacząłem płukać, to faktycznie się narobiłem, zanim faktycznie stał się czysty.

Przy okazji zapytałem o kamienie i okazało się, że też mają - całą hałdę kamieni i że też mogę sobie wybrać jakie chcę.

Nic za to nie chciał, to dałem na flaszkę, więc zamiast wydać 200 zł, wydałem 20. 

Tak więc taka rada dla potomnych zakładających baniak - jechać na żwirownię.

A tak to wygląda na chwilę obecną:

skaly.jpg

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Falcowski napisał:

Zastanawiam się tylko, czy jak mi pyszczaki zaczną kopać, to czy do dna się nie dokopią i będzie kiepsko wyglądać?

Dokopią się. A czy kiepsko będzie wyglądać  to zależy co za podkład masz. Jak masz kratkę to będzie nieciekawie wyglądać w sensie estetycznym.

9 minut temu, Falcowski napisał:

W dodatku miał chyba z 10 rodzajów, to wziąłem taki o frakcji 0-4mm i jest idealny.

To się okaże po uruchomieniu filtrów i ewentualnie falownika. Nie ukrywam ,że przy takiej gradacji jest ryzyko "pylenia". Ale to też zależy od rodzaju piasku i mam nadzieje ,że nie będzie Ci "pylić". Ale mam inne pytanie w związku z tym ,że widzę chyba szafkę meblową:zadbałeś o wypoziomowanie?

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Nom, poziom jest idealny, przynajmniej jak na razie. Na środku jest wzmocniona tą zabudową pod RTV.

Co do pylenia, to cała drobnica już się wypłukała i faktycznie trochę miału poszło w kanał.

Pod spodem mam białe spienione PVC, więc nie jest źle.

Dosypać to nie problem, teraz mam jakieś 3.5 cm, myślę czy do 7 nie dosypać.

Boję się za to, że jak będzie za dużo, to szybciej będą powstawać strefy beztlenowe.

Opublikowano
3 minuty temu, Falcowski napisał:

Nom, poziom jest idealny, przynajmniej jak na razie. Na środku jest wzmocniona tą zabudową pod RTV.

No to śpisz spokojnie.

3 minuty temu, Falcowski napisał:

Co do pylenia, to cała drobnica już się wypłukała i faktycznie trochę miału poszło w kanał.

Jeszcze może "pylić" ale nie musi.

4 minuty temu, Falcowski napisał:

Pod spodem mam białe spienione PVC, więc nie jest źle.

I super...chociaż jeżeli  chodzi o kolor to szare byłoby lepsze. Mniej kontrastowe jak białe. Ale i tak lepszze jak ewentualna kratka czy  styropian.

6 minut temu, Falcowski napisał:

Dosypać to nie problem, teraz mam jakieś 3.5 cm, myślę czy do 7 nie dosypać.

Te 3.5 cm jest idealnie. Nie ma potrzeby podnosić do 7 cm. A tak naprawdę to jak ryby dorosną to i tak powierzchnia piasku nie będzie równa  z tego powodu ,że ryby kopią i przerzucają piasek jak chcą. W jednym miejscu będziesz miał 3 cm w innym 10 cm:)

• Lubię to 1
Opublikowano

Wsypałem wczoraj trochę tego piasku do starego akwa i zobaczcie efekty:

- nowy zwykły czerwonawy piasek pod ledami jest bielszy niż stary kupowany jako "super biały", który z czasem zrobił się super szary,

-żadnego pylenia,

- bardziej naturalny wygląd.

To odpowiedź na pytanie, czy lepiej kupić piasek super biały, czy zwykły ze żwirowni.

1.jpg

2.jpg

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Falcowski napisał:

To odpowiedź na pytanie, czy lepiej kupić piasek super biały, czy zwykły ze żwirowni

Musisz też wziąć pod uwagę jeden ważny fakt..a mianowicie to ,że każdy piasek pod różnym oświetleniem wygląda inaczej. Spójrz na mój..wydaje się jasno - szary. A jest pod oświetleniem 18000K . W naturze jest żółtawy. Kiedyś na próbą zamontowałem świetlówkę 6500K to był bardzo żółty.  Dlatego zawsze polecam przed włożeniem piasku o ile jest taka możliwość aby włożyć próbkę do wody i sprawdzić pod docelowym oświetleniem bo w efekcie można być rozczarowanym.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

To aż 18k jest? Wow! Nie wygląda. Ładnie. Ale sam widzisz - kwestia dać dobre oświetlenie i będzie ładnie.

Te moje zdjęcia to 5 pasków LED 6500K i 1 pasek niebieski.

Natomiast w dużym akwa na razie doświetlam sobie naświetlaczem białym zimnym i piasek wygląda żółto.

Ale szykuję belkę full spectrum white+cyan+blue+aktynika, więc będzie cudownie.

Edytowane przez Falcowski